Taaltrekkers Nederlands
Ontdek praktische handvaten voor effectief talenonderwijs, en laat je inspireren door onze kwalitatieve selectie van evidence-informed leermiddelen.
Ga meteen naar:
- Referentiekaders en lesmateriaal rond woordenschat
- Referentiekaders en lesmateriaal rond schrijfvaardigheid
- Referentiekaders en lesmateriaal rond leesvaardigheid
- Referentiekaders en lesmateriaal rond literatuuronderwijs

-
Taaltrekkers: Referentiekader schrijven (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve schrijfvaardigheidsinstructie. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel (3) -
Taaltrekkers: Referentiekader woordenschat (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve woordenschatdidactiek. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel (3) -
Taaltrekkers: Referentiekader literatuur (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve literatuurdidactiek. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel -
Taaltrekkers: Referentiekader lezen (Nederlands)
Dit didactisch referentiekader bundelt inzichten uit wetenschappelijk onderzoek naar effectief (begrijpend) leesonderwijs. Het werd ontwikkeld door het Vlaams Talenplatform in samenwerking met onderzoekers en leerkrachten.
Artikel (5) -
67 seconden door Jason Reynolds: Genietend lezen
De leerlingen lezen samen met de leerkracht het eerste deel van de graphic novel 67 seconden door Jason Reynolds. De leerkracht bespreekt samen met hen de vragen. Daarna lezen ze in groepjes verder. Via de jigsawmethode bespreken ze de inhoud van het …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Het hoge woord is eruit: Spreekwoorden en uitdrukkingen in krantentitels
Aan de hand van krantenfragmenten leren de leerlingen enkele uitdrukkingen kennen. Via verschillende lees- en schrijfoefeningen gaan ze daarmee intensief aan de slag.
Bron: Spreekwoorden en uitdrukkingen: Oefening door Anaïs Roels
Downloadbaar lesmateriaal (11)Leerkracht -
Wikipediapagina schrijven: Lespakket
De leerlingen schrijven hun eigen Wikipediapagina. Aan de hand van een aantal voorbeelden bestuderen we eerst de eigenschappen van een goede Wikipediapagina, waarna de leerlingen zelf aan de slag gaan. De lessenreeks is toegespitst op films, maar …
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Tekststructuren: Herhalingsoefening
De leerlingen gaan in dit leerpad aan de slag rond sociale media. In deze herhalingsoefening sorteren de leerlingen de tekstsoorten onder de juiste tekststructuur.
Dit is de derde BookWidgets in een lessenreeks van drie lessen. Je kan die het …
Interactieve oefeningLeerkracht -
Sociale media nu: Leerpad
De leerlingen gaan in dit leerpad aan de slag rond sociale media. Deze les start met een klasgesprek dat terugkoppelt naar de eerste les (zie ook de eerste Bookwidgets) waarin ingegaan werd op het leven voor sociale media. Vervolgens denken de …
Interactieve oefening (4)Leerkracht -
Sociale media vroeger: Leerpad
De leerlingen gaan in dit leerpad aan de slag met bronnen over sociale media om een muurmagazine met eigen artikels te creëren. Ook interviewen de leerlingen hun (groot)ouders over het leven voor sociale media.
Dit is de eerste BookWidgets …
Interactieve oefening (5)Leerkracht -
Korte verhalen: Leesopdracht en verhaalanalyse
De leerlingen lezen drie korte verhalen. We vertrekken vanuit hun leeservaring om na te denken over verhaalelementen. De leerlingen verwerven een aantal begrippen (soorten personages, ruimtes ... ) en gebruiken deze om hun leeservaring …
Downloadbaar lesmateriaal (7)Leerkracht -
Tekststructuren: Sjablonen
Blanco sjablonen die gebruikt kunnen worden om zakelijke teksten te structureren.
Downloadbaar lesmateriaal (4)Leerkracht