Transpersonen: informatie en lesmateriaal

Transgender? Deze term wordt gebruikt wanneer je geboortegeslacht niet overeenkomt met je genderidentiteit. Je genderidentiteit betekent je innerlijke gevoel als man, vrouw of geen van beiden. Als je bij de geboorte het vrouwelijk geslacht krijgt toegewezen, maar je voelt je geen vrouw maar eerder man, of geen van beiden, dan kan je jezelf als transgender benoemen. Als je als vrouw geboren wordt en je voelt je ook vrouwelijk; of als je als man geboren wordt en je voelt je ook mannelijk, dan spreken we over cisgender

Transgender als koepelterm 

Transgender is een koepelterm. Doorgaans onderscheiden we drie groepen, al is niet iedereen het eens met deze opdeling.

  • Travestiet: kleedt zich sporadisch of regelmatig in de kledij die cultureel met het andere geslacht (sekse) wordt geassocieerd. De genderexpressie van die persoon wijkt dus af van zijn of haar sekse.
  • Genderqueer, gender non-binair, (transgenderist): stelt het binaire denken 'man-vrouw' in vraag. Iemand die genderqueer of gender non-binair is, herkent zich niet in het geslacht die zijn of haar lichaam dicteert. Ze voelen zich mannelijker of vrouwelijker, of nu eens man dan eens vrouw, of vinden zich helemaal niet terug in de man-vrouwopdeling. 
  • Transman of transvrouw: herkent zich niet in zijn of haar geboortegeslacht en wil dit in meer of mindere mate laten aanpassen door gebruik van hormonen en/of operatieve ingrepen. We spreken over een transman als je bij de geboorte het geslacht vrouw kreeg, maar je eigenlijk meer man voelt. Een transvrouw is een persoon die bij de geboorte het geslacht man kreeg, maar zich vrouw voelt.

Wat wil het woord transseksueel zeggen?

Het woord ‘transseksueel’ is de laatste jaren minder en minder in gebruik geraakt. De term werd vaak gebruikt om een onderscheid te maken met travestie of gender non-binaire personen. Je kan stellen dat het nadeel van het woord ‘transseksualiteit’ berust op het feit dat het gemakkelijk verward wordt met seksualiteit. Transseksualiteit heeft echter niets met seksualiteit te maken.

Transleerling bij jou op school?

Heb je een vraag over een transleerling bij jou op school of wil je graag meer informatie over hoe je dit thema in de les kan brengen? Mail naar onderwijs@cavaria.be. Zo kan je ook een vorming voor leraren over LGBT+ of over genderbewust lesgeven aanvragen. Voor methodieken en extra materiaal over het LGBT+ thema neem je een kijkje op School uit de Kast.

Op zoek naar een geschikt moment om het over transpersonen te hebben in de klas? Wel, op 20 november is er de Internationale Transgender Gedenkdag.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay