Tuberculose (tbc): lesmateriaal voor in de klas
Wereld Tuberculose Dag (24 maart) wil iedereen bewust maken dat tuberculose nog steeds voorkomt in de wereld. Meer inspanningen zijn nodig om de ziekte te doen verdwijnen. Het is hoog tijd om een einde te stellen aan tuberculose die jaarlijks 1,7 miljoen doden veroorzaakt in de wereld.
Aandacht voor tuberculose
Op 24 maart 1882 kondigde de Duitse arts Robert Koch aan dat hij de bacterie Mycobacterium tuberculosis had ontdekt die tuberculose (TB) veroorzaakt. Naar aanleiding van deze datum is 100 jaar later Wereld Tuberculose Dag ontstaan. Op die dag wordt de impact van TB onder de aandacht gebracht.
Tuberculose is helaas geen verdwenen ziekte. Het is een ernstige, vaak besmettelijke bacteriële infectieziekte. De bacterie verspreidt zich van persoon tot persoon via de lucht. In de meeste gevallen worden de longen aangetast. Gelukkig kan je van tuberculose genezen met antibiotica.
De strijd tegen tuberculose
Wereldwijd is tuberculose de dodelijkste infectieziekte. Jaarlijks sterven meer dan 1,5 miljoen mensen aan de gevolgen van TB, grotendeels in andere continenten en voornamelijk in ontwikkelingslanden. Als TB-patiënten niet of slecht behandeld worden, kan dat tot hun dood leiden.
In België zijn er ongeveer 1000 nieuwe tuberculosepatiënten per jaar. Dat is veel minder dan vroeger en de cijfers zijn nog steeds dalende. België maakt deel uit van de landen waar tuberculose weinig voorkomt, met minder dan 10 gevallen per 100.000 inwoners per jaar.
Tuberculose is een sterk aan armoede-gerelateerde ziekte die vaker voorkomt in grote steden, omdat daar meer risicogroepen verblijven zoals kansarmen, daklozen en mensen uit landen waar tuberculose meer voorkomt. Het is om die reden dat de tuberculosecentra van de VRGT allemaal in een stad gelegen zijn, dicht bij de risicogroepen voor tuberculose, voor laagdrempelige zorg.
De Wereldgezondheidsorganisatie wil tuberculose volledig uitroeien tegen 2050. De tuberculosecijfers moeten absoluut verder blijven dalen.
Stigmatisering
Stigmatisering weerhoudt sommigen ervan om medische hulp of nazorg te zoeken bij tuberculose. Bepaalde bevolkingsgroepen lopen hierdoor een hoger risico. Maar iedereen kan tuberculose krijgen. Mensen met tuberculose vinden we overal waar we werken, leven, leren en tijd doorbrengen met familie en vrienden.
Tuberculose is overal. Om tuberculose te stoppen moeten we samenwerken: hier bij ons, en overal in de wereld. Meer info op: https://tuberculose.vrgt.be/.
Jaarlijks ontwikkelt Damiaanactie materiaal over zijn projecten om je leerlingen verder te laten kijken dan hun eigen achtertuin. Zowel leraren als jongeren krijgen zo alle info over deze wereldwijde organisatie die zich inzet voor mensen met lepra of tbc.
-
VRGT tuberculose
Op de tuberculosewebsite van de VRGT vind je informatie over de besmettingswijze van tuberculose, de symptomen, de verscheidene onderzoeken om de ziekte op te sporen...
Op de site vind je ook een online cursus en video's i.v.m. tuberculose.
Website -
Tubercolose: Geschiedenis
Deze infographic geeft tuberculose doorheen de geschiedenis weer. We starten in de oudheid en eindigen bij de huidige situatie.
Artikel -
Tubercolose: Infografiek
Deze infographic vertelt ons meer over
- de besmetting,
- symptomen,
- preventie,
- behandeling,
- goede hoest en nieshygiëne.
Artikel -
Tuberculosescreening bij asielzoekers
Asielzoekers uit hoge incidentielanden vormen een risicogroep voor tuberculose.
Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden is dat tuberculose zeker niet alleen bij
risicogroepen voorkomt. In 2015 waren minder dan 10% van alle …Artikel -
Tuberculose in België: Infografiek
Dankzij de verplichte melding van alle gevallen van actieve tuberculose kunnen de VRGT (Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding) en de FARES (Fonds des Affections Respiratoires) elk jaar het Tuberculose …
Artikel -
Damiaanactie: Opzoekopdracht
In deze opdracht gaan je leerlingen op de website van Damiaanactie op zoek naar info over lepra, tuberculose en leishmaniasis.
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Bacteriën: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over bacteriën, samen met meer context en concrete lestips. Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie? Alles wat je je ooit hebt afgevraagd over bacteriën kom je te weten …
Video -
Samen onderweg: Het pad van de patiënt (film Damiaanactie)
Damiaanactie liet kinderen in België zien hoe moeilijk het voor sommigen kan zijn om te genezen van een ziekte. Er zijn kinderen die te ver van de dokter wonen, en anderen die bijvoorbeeld de verkeerde medicijnen meekrijgen. Bewandel samen …
Video -
No prob’lama, Nelson wordt beter! (Animatiefilm Damiaanactie)
Animatiefilm - No prob’lama, Nelson wordt beter! - Trailer
Sacha’s mama werkt bij Damiaanactie, en komt net terug uit Bolivia. Daar ging ze met haar team op zoek naar mensen die symptomen vertoonden van lepra. Zo kwam ze de kleine Nelson …Video -
Damiaanactie: ICT-opdracht
ICT opdracht i.v.m. de website van de Damiaanactie waarbij de leerlingen op zoek gaan naar info omtrent de ziektes, werking, inspiratiebron.
Downloadbaar lesmateriaal (14)Leerkracht -
Damiaanactie: Actualiteitsopdracht
Opdracht in het kader van de Damiaanactie. Twee artikels verschenen in Deze Week (28 januari 2018),gecombineerd met enkele vragen.
Downloadbaar lesmateriaal (10)Leerkracht -
Microscopie: Preparaten
Deze website biedt onder andere:
- kwalitatieve, aanklikbare preparaatafbeeldingen;
- stappenplannen (ondersteund met beeldmateriaal) om preparaten te vervaardigen en te bewerken;
- informatie over de onderdelen en werkwijze van de microscoop.
Website (9)Leerkracht