Vrouwenrechten als lesonderwerp: jouw leermiddelen
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. De dag waarop vrouwenrechten wereldwijd extra aandacht krijgen. Wist je dat in Berlijn deze dag zelfs een officiële feestdag is? Grijp deze dag aan om het thema in je les aan te kaarten.
Eerste vrouwenstaking in 1908
Op 8 maart 1908 was er in New York de eerste vrouwenstaking. Vrouwen protesteerden toen tegen hun slechte arbeidsomstandigheden. Ook vandaag zit achter deze dag een sterke boodschap: gelijke rechten voor vrouwen wereldwijd.

-
Meisjesrechten in crisistijden: Podcastreeks met educatief pakket
Reeks van drie podcasts waarin jonge vrouwen vertellen over de impact van klimaatverandering, conflict of onveiligheid op hun leven.
In elke aflevering hoor je het verhaal van een meisje dat strijdt voor haar rechten en haar stem wil laten …
Downloadbaar lesmateriaalNieuwLeerkracht, ICT-coördinator, … -
Gezinnen in de samenleving: Oefentoets BookWidgets - Antropia 3 Sociologie en psychologie
BookWidgetsoefening over hoofdstuk 14: Gezinnen in de samenleving, uit het leerwerkboek Antropia 3 Sociologie en Psychologie.
Interactieve oefeningLeerkracht -
Puberteit meisjes
Filmpje over de puberteit bij meisjes met aandacht voor borstgroei, acne, okselhaar, schaamhaar, eisprong, menstruatie ...
VideoLeerkracht -
Zes middeleeuwse topwijven: Vragen bij een artikel
Vragen bij een online artikel op cultuurgeschiedenis.be over Middeleeuwse topwijven.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Wijvenwereld: Vragen bij de podcast
Eenvoudige tekstopdracht bij de podcast Wijvenwereld van Interne keuken over de status van de vrouw in de middeleeuwen.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Man en vrouw in het dierenrijk: Leestoets
Een leestoets over het verschil in grootte tussen mannetjes en vrouwtjes in het dierenrijk. De leestoets is gebaseerd op de tekst Ik wil de grootste zijn? Niet zo snel, mannetje: idee dat mannelijke zoogdieren altijd forser zijn, klopt niet.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht -
Vrouwen centraal in klimaatrechtvaardigheid
Het doel van dit educatieve pakket is jongeren een ruimer beeld en begrip te geven van mondiale problemen die gelinkt zijn aan de klimaatcrisis en genderongelijkheid. Leerlingen krijgen daarbij inzicht in de verbanden tussen gender en klimaat. De …
Downloadbaar lesmateriaal -
Leven en werk van Christine de Pisan: Video
YouTube-video over het leven en werk van Christine de Pisan. Christine de Pisan leefde in de late middeleeuwen in Frankrijk. Zij moest al op jonge leeftijd voor zichzelf zorgen. Zij verzette zich tegen manier waarop tegen vrouwen werd (en wordt) …
VideoAndere functie -
De rol van vrouwen in mythes: Lessenpakket
Aan de hand van verschillende beeld-, geluids- en tekstfragmenten gaan leerlingen intensief aan de slag met mythes. Ze maken kennis met oudere interpretaties en krijgen een andere kijk op de mythe, vertrekkend vanuit het vrouwelijk perspectief.
Downloadbaar lesmateriaal (5)Leerkracht -
Zijn vrouwen het sterke geslacht?: Luistertoets
Bij deze toets wordt er gebruikgemaakt van een aflevering van de podcast van de Universiteit van Vlaanderen Zijn vrouwen het sterke geslacht?
Downloadbaar lesmateriaal (6)Leerkracht -
Els vertelt: Tijd voor een vrouw, en wat voor één: Rose Pesotta
Els vertelde al regelmatig over mannen die naar de VS trokken met de Red Star Line Rederij. Tijd om ook eens het migratieverhaal van een vrouw te vertellen, en wat een vrouw! Rose Pesotta was een anarchiste die zich in het nieuwe land al snel …
Video -
Galaten: Vragenreeks
Vragenreeks bij Galaten 3:28 of bij thema's zoals onder andere bediening van de vrouw in de kerk en de Paulinische brieven.
Downloadbaar lesmateriaalLeerkracht, Directie