Wat na het secundair onderwijs?
Het is belangrijk dat laatstejaars van het secundair onderwijs een doordachte keuze kunnen maken over wat ze na het middelbaar willen doen. Daarom geeft Departement Onderwijs & Vorming jaarlijks de publicatie Wat na het secundair onderwijs? uit om hen te helpen bij hun studiekeuze.
De brochure
Leerlingen vinden er een overzicht van de verschillende mogelijkheden na het secundair, concrete info en opleidingen, organisaties en tools die kunnen helpen bij het maken van een keuze en inspiratie en tips voor wie meteen wil gaan werken.
De website
Met je laatstejaars aan de slag rond studie- of beroepskeuze?
Op de website van Onderwijs.Vlaanderen vind je een overzicht van alle opties, info en tools, maar ook inspirerende verhalen en getuigenissen.
Deze themapagina
Hieronder verzamelden we links, presentaties, extra info en leermiddelen die je kan gebruiken in je lessen.
De Studie-informatiedagen (SID-in)
Laatstejaars secundair onderwijs kunnen in januari en februari kennismaken met een brede waaier aan studie- en beroepsmogelijkheden op de Studie-informatiedagen (SID-in) . Check de kalender voor de juiste data.
Op pagina 15 & 16 van de Wat na het secundair onderwijs-brochure vind je een handige checklist terug die je leerlingen kunnen gebruiken ter voorbereiding van hun bezoek aan de SID-in. Op zoek naar nog meer voorbereidingstools en -info? Check https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/sid-in/met-je-klas-naar-de-sid-in/voorbereiding-van-je-klasbezoek.

-
Wat na het secundair onderwijs?: Presentatie
In deze presentatie worden je leerlingen doorheen de mogelijkheden na het secundair geloodst. Op basis van het magazine Wat na het secundair onderwijs? krijgen ze hulp bij het studie- of beroepskeuzeproces en informatie over:
- verder …
Downloadbaar lesmateriaal (5) -
SID-in: Checklist
Een checklist die leerlingen kunnen meenemen naar de SID-in beurs of andere studiekeuze of beroepskeuze gerelateerde infomomenten.
Downloadbaar lesmateriaal -
StudyChat: Studiekeuzebegeleiding in drie modules
Op zoek naar een nieuwe manier om de belangrijkste studiekeuzevragen van leerlingen en ouders te beantwoorden? Dan zit je goed bij StudyChat, een initiatief van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA), het netwerk …
tot
Nascholing of activiteit -
Columbus: Exploratie-instrument studiekeuze
Columbus is de naam van een Vlaanderenbreed exploratie-instrument voor laatstejaarsleerlingen secundair onderwijs die overwegen de stap te zetten naar het hoger onderwijs.
Columbus ging op jonge leeftijd op weg om de wereld te verkennen en die zelfs …
Website -
Wat na een zevende jaar BSO?
Wat na een zevende jaar BSO? In deze bundel krijgen en zoeken de leerlingen info over:
- VDAB,
- beroepsinschakelingstijd,
- inschakelingsuitkering,
- uitbetalingsinstellingen,
- RVA,
- arbeidsovereenkomsten,
- budgetteren,
- ...
Downloadbaar lesmateriaal (82)Leerkracht -
Kosten van het hoger onderwijs: Uitlegvideo
Presentatie door Vrij CLB Limburg over de stap naar hoger onderwijs: kosten.
Video -
Wat na een praktische opleiding in het SO?: Uitlegvideo
Aan de hand van een ingesproken presentatie van het Vrij CLB Netwerk krijgen leerlingen informatie over de mogelijkheden na een praktische opleiding in het secundair onderwijs.
De presentatie dateert van schooljaar 2020-2021.
Downloadbaar lesmateriaal -
Leren in het buitenland of over de taalgrens: Poster
Euroguidance biedt deze handige, gebruiksvriendelijke poster aan voor al wie leerlingen begeleidt in het secundair onderwijs. De voorzijde biedt je een handig overzicht van de meest voorkomende opties om te leren en studeren over (taal)grenzen …
Fysiek materiaalAndere functie -
SIMON: Online studievaardigheden- en interessemonitor
SIMON (Studievaardigheden en Interesse-MONitor) is een oriënteringsinstrument voor studiekiezers en werd ontwikkeld door de Universiteit Gent.
Je moet eerst registreren ( e-mailadres). De proef gaat na welke opleidingen aansluiten bij je …Website -
LUCI-platform: Online hulp bij je studiekeuze
Studiekeuzeplatform met verzameling van tools om online aan de slag te gaan met je studiekeuze. Dit platform is ontwikkeld door KULeuven.
- Je dient je eenmalig te registreren (naam en e-mailadres).
- Je kan de tools invullen en je krijgt een …
Downloadbaar lesmateriaal