Week van de lentekriebels: aandacht voor seksuele vorming
Tijdens de Week van de Lentekriebels geven leraren over heel Vlaanderen relationele en seksuele vorming.
Van 10 tot 14 maart 2025 staat de Week van de Lentekriebels in het teken van relationele en seksuele vorming in superdiverse klassen.
- Hoe creëer je een veilige sfeer in een klas met erg uiteenlopende achtergronden en meningen?
- Hoe hou je rekening met diversiteit op het vlak van culturele achtergrond, seksuele oriëntatie en genderidentiteit?
- Wat doe je als de discussie uit de hand loopt door enkele extreme meningen?
Sensoa geeft je alvast een heleboel tips om om te gaan met deze diversiteit, en er een leuke, interessante en veilige les van te maken.
Gratis lesmateriaal op Sensoa.be
Je vindt op de website van Sensoa uiteraard nog steeds lesdoelen, lestips en lesmaterialen, geordend per thema. Zoek een thema waar je warm van wordt, en geef er de leukste les van het jaar over tijdens de Week van de Lentekriebels. Thema’s die onder relationele en seksuele vorming vallen zijn bijv. gevoelens, je lichaam, je grenzen aangeven, voortplanting en zwangerschap, sexting, beeldvorming over lichamen en seks in de media, seksuele oriëntatie en genderidentiteit, anticonceptie en soa’s, …
Gratis lesmateriaal op KlasCement
Delende organisatie Sensoa stelt materialen voor die je kunnen helpen om het gesprek met je leerlingen aan te gaan, ook wanneer de visies uiteenlopen of er een taalbarrière is.
Deze themapagina werd samengesteld door KlasCement in samenwerking met Sensoa.

-
Infoboekje voor ouders
Dit infoboekje kan je meegeven met de ouders. Er staat info in i.v.m. turnen, zwemmen, huiswerk maken, fruitdagen op school, ...
Downloadbaar lesmateriaal (10)Leerkracht, Ander -
Een ex-OKAN-leerling in mijn klas. Wat nu?
Jaarlijks stromen enkele duizenden ex-OKAN-leerlingen door naar het regulier onderwijs. Ze maken een turbulente periode door en torsen taal- en vaak ook leerachterstand. 'Tijdens die inhaalrace kunnen ze alle hulp gebruiken', vertelt vervolgcoach …
Artikel -
Zo reageer je op extreme uitspraken in de klas
In elke klas komt wel eens een provocerende uitspraak naar boven. Het recht op vrije meningsuiting staat niet boven het gelijkheidsprincipe en het non-discriminatieprincipe. In dit artikel lees je hoe je hierop gepast kan reageren.
Artikel -
Kritisch denken in het secundair: Laat minstens 1% twijfel toe
'Buig je uitspraken om tot vragen en spoor zelf andere meningen op', vraagt leraar Sara De Jaeghere aan haar klas 6STW. Daar start kritisch denken. Als het kon, reed de leraar en mediacoach van SIGO Gistel haar leerlingen daarvoor met een bus heel …
Artikel -
Debattechniek: Gesprek op voeten
Hoor jij tijdens klasgesprekken altijd dezelfde leerlingen? Da’s heel normaal: jongeren voelen een grote druk om erbij te horen. Wie een afwijkende mening heeft, houdt die liever voor zich. Met het gesprek op voeten krijg je die tegenstem …
Artikel -
Debat in de klas?: Tips van Ruben Mersch
Hoe laat je leerlingen in discussie gaan over complexe thema’s als klimaat of migratie? Filosoof Ruben Mersch toont in het Sint-Guido-instituut in Anderlecht hoe je dat aanpakt: Debatteren gaat niet om winnen, maar om samen problemen oplossen.
Artikel -
Zo leer jij je leerlingen constructief van mening verschillen: Tips van Maarten Van Alstein
Er gebeurt iets in de actualiteit. Gevolg: meerstemmige discussie, ook op school. Je klas is dé oefenplek waar leerlingen leren over moeilijke thema’s democratisch van mening te verschillen. Hoe doe je dat zonder dat je klas ontploft? …
Artikel -
Leven in een diverse samenleving: Audiovisueel lesmateriaal
In deze collectie vind je beeld- en geluidsfragmenten over diversiteit, samen met meer context en concrete lestips.
Leven in een diverse samenleving is niet altijd even gemakkelijk. Ontdek hoe divers onze samenleving wel is door diversiteit te tonen …
Video -
Queerboeken: Boeken over gender- en seksuele diversiteit
Op deze website vind je boeken over gender- en seksuele diversiteit. De website is handig opgedeeld per leeftijdscategorie.
WebsiteGOK- of zorgcoördinator, ondersteuner, Ander -
Broze Vlinders: Persoonlijke verhalen van jongeren over seksualiteit
In Broze Vlinders brengen zes jongeren (met en zonder beperking) een persoonlijk verhaal rond seksualiteit. De onderwerpen die aan bod komen zijn:
- de eerste keer,
- anticonceptie,
- gender,
- LGBTQIA+,
- grensoverschrijdend gedrag,
- mijn lichaam.
Downloadbaar lesmateriaal (7)Leerkracht, Ander -
LHBTIQ+: De Basiscursus
Het is belangrijk dat iedereen zich welkom en veilig voelt in de zorg. In deze basiscursus leer je over de begrippen sekse, gender en seksuele oriëntatie. Ook leer je over inclusieve communicatie en hoe je dat aanpakt, hoe je zichtbaar een …
VideoLeerkracht -
Microkwetsingen: Inleefspel over het welbevinden van leerlingen
Tijdens dit inleefspel word je geconfronteerd met situaties waarin je zelf de touwtjes in handen hebt. Hoe zou jij reageren? Welke reactie kies je?
Het doel van dit spel is leraren inzicht geven in wat leerlingen doormaken op school, zodat ze …
WebsiteStudent (lerarenopleiding)