Wereldburgerschapseducatie
Wereldburgerschapseducatie daagt je uit om na te denken over jouw rol in deze wereld. Het biedt je de middelen om kritisch te kijken naar wat er om je heen gebeurt, zowel in je eigen buurt als elders in de wereld. Het opent je ogen en geest voor maatschappelijke vraagstukken, of het nu gaat om sociale, ecologische of economische uitdagingen.
👉🏾 Ga in jouw klas aan de slag met de leermiddelen van KlasCement voor Wereldburgers. Dat is de deelsite van BeGlobal, het kenniscentrum voor Wereldburgerschapseducatie van Enabel, het Belgisch agentschap voor internationale samenwerking. Je vindt er leermiddelen die bijdragen aan kwaliteits- en impactvol wereldburgerschapsonderwijs.
Naar Klascement voor Wereldburgers
Global Education Week is een jaarlijks wereldwijd bewustmakingsinitiatief dat plaatsvindt in de derde week van november.
Deze internationale campagne draait om het versterken van wereldburgerschapseducatie en educatie voor duurzame ontwikkeling. Het is een uitgelezen kans om samen stil te staan bij onze rol in de wereld en om te ontdekken hoe we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een solidaire, sociaal rechtvaardige en duurzame samenleving. 🌱 Het thema voor 2024 was “Connected People for an Inclusive Planet.” Gedurende de Global Education Week worden er in verschillende Europese landen tal van activiteiten en evenementen georganiseerd die willen inspireren om tot actie te komen.
-
Beste Burgemeester: Beleidsparticipatietraject voor elf- en twaalfjarigen
Beste Burgemeester is een beleidsparticipatietraject om jonge tieners hun stem te laten gebruiken en invloed uit te oefenen op het gemeentelijk beleid.
De naam van het project is tweeledig: zowel de aanspreking Beste burgemeester, als het …
Nascholing of activiteit -
Webinar Wereldwaterdag@school: Van onderzoek tot symbolische actie
Schrijf je in voor de inspiratiewebinar: Wereldwaterdag@school: Van onderzoek tot symbolische actie.
Wil jij met jouw leerlingen Wereldwaterdag@school in de kijker zetten? Ben jij op zoek naar inspiratie om deze dag concreet vorm te geven? Doe …
Nascholing of activiteitNieuw -
Hoe omgaan met desinformatie bij het betekenis geven aan onze wereld?
Wil je ontdekken hoe (mis)informatie over de wereld onze overtuigingen en gedrag beïnvloeden en wat de link is met de huidige mondiale uitdagingen.? Kom dan naar deze gratis derde dag van de Global Teachers Academy.
Op deze derde dag van de …
Nascholing of activiteitNieuw -
Hoe kan je wereldburgerschapseducatie versterken in het arbeidsmarktgericht onderwijs?: Webinar
Leerlingen in het arbeidsmarktgericht onderwijs groeien op in een geglobaliseerde wereld vol kansen, maar ook met complexe uitdagingen. Hoe kan wereldburgerschapseducatie (WBE) inspelen op hun behoeften en hen voorbereiden op een toekomst als …
Nascholing of activiteit -
Wereldburgerschapseducatie: Enquête
Vul deze bevraging in van studenten van de Erasmus Hogeschool over wereldburgerschapseducatie. De doelgroep van deze enquête zijn leerkrachten en directies uit het secundair onderwijs. De bevraging is volledig anoniem.
AankondigingStudent (niet lerarenopleiding) -
What makes a good global citizenship resource?
Hoewel veel jongeren meer willen leren over de wereld om hen heen, blijkt uit onderzoek dat ze vaak stereotiepe beelden hebben van mensen en plaatsen, en moeite hebben om verbanden te leggen tussen hun eigen leven en dat van anderen in hun …
Artikel -
Klimaatcontroverses, tijd voor dialoog!: Toolkit
Mogen we nog zo vaak het vliegtuig nemen? Is het wel een goed idee om vlees te blijven eten? Is waterstof een oplossing naar een duurzame toekomst? Dit zijn vraagstukken die ons allemaal aangaan, maar ze brengen ook spanningen, controverse en …
Downloadbaar lesmateriaal -
Mobiliteitsplan 2030: Lespakket rond mobiliteit van de toekomst
Vanaf 14 jaar maken jongeren steeds vaker zelfstandig mobiliteitskeuzes. Ze doen dat meestal nog heel individueel en willen vooral zo snel mogelijk van punt A naar punt B. Maar wat als zij de mobiliteit van de toekomst mogen bepalen? In dit …
Downloadbaar lesmateriaal -
Alles is Water: Digitaal spel
Alles is water is een digitaal spel over water in de wereld. Via spelopdrachten ontdekken leerlingen in een lesuur de belangrijkste uitdagingen over waterverbruik. Uitdagingen vandaag en in de toekomst, bij ons en in het Zuiden. Lukt het …
Website (21) -
De Global Challenge
Global Exploration biedt middelbare scholen, MBO's en HBO's verschillende activiteiten om wereldburgerschapseducatie op school te stimuleren. De Sustainable Development Goals (SDG's; 17 werelddoelen die de Verenigde Naties heeft opgesteld) vormen …
Nascholing of activiteit -
Waar je wieg staat, bepaalt je kansen (niet): Interactieve workshop
Tijdens deze interactieve workshop komt er een medewerker van VIA Don Bosco naar jouw school om de leerlingen op een interactieve manier kritisch te laten nadenken over de vraag: Bepaalt je wieg je verdere kansen in je leven?
We doorprikken hierbij …
tot
Nascholing of activiteit -
Masterclass procesbegeleiding: Meer draagvlak creëren voor wereldburgerschapseducatie op school
Hoe veranker je duurzaam denken en doen in je school zodat dit meer wordt dan het werk van enkele enthousiastelingen? Hoe zorg jij als trekker voor een integrale aanpak? Dat ontdek je tijdens deze vijfdaagse masterclass georganiseerd door …
tot, , ,
Nascholing of activiteit