Zo maak je zelfsturend leren mogelijk

Zelfregulerend, zeg maar zelfsturend, leren (of zoals je wil: 'leren leren') is een hot topic. Thuis, in je leraarskamer en zelfs in de media duikt de werkwijze waarbij leerlingen zelf instaan voor het plannen en schikken van de te verwerken leerstof op. Katrien Cuyvers en Hilde Van Keer, twee experts in het gebied van deze leermethode, hebben KlasCement rijker gemaakt door hun kennis én concrete tips te delen.

Wat is zelfsturend leren en hoe begin ik eraan?

'Nee, zelfsturend leren is niet leerlingen zomaar 'hun plan laten trekken'. Het is een actief proces dat jij als leraar beïnvloedt voor, tijdens en na het leren', zegt Katrien Cuyvers (docent aan de academische lerarenopleiding van Universiteit Antwerpen) in haar gedeelde artikel. Zelfsturende leerlingen geven zelf vorm aan hun leerproces: een competentie die ze hun leven lang meedragen.

In het artikel dat Katrien Cuyvers op KlasCement plaatste lees je o.a.:

  • wat zelfsturend leren is;
  • wat je rol als leraar is;
  • waarom zelfsturend leren belangrijk is voor afstandsonderwijs.

Lees het volledige artikel 

Toolbox en uitlegvideo's als hulpmiddel 

Om het zelfregulerend leren van leerlingen te bevorderen, wijst literatuur op het belang van zowel directe als indirecte instructie. De ontwikkelde toolbox van UGent kan een hulpmiddel zijn om het zelfregulerend leren in kaart te brengen. 

Dankzij o.a. vragenlijsten krijg je concrete handvaten om een zicht te krijgen hoe ver jouw leerlingen al staan met het zelf plannen en schikken van de leerstof. Concrete informatie krijg je dankzij de videoreeks van Hilde Van Keer. Zij is professor aan Universiteit Gent en coördinator van de onderzoeksgroep 'Taal, leren, innoveren'.

Naar de toolbox en videoreeks van Hilde

Meer materiaal en inspiratie rond zelfsturend leren

Naast het artikel en de toolbox vind je op deze pagina extra artikels en informatie rond zelfsturend leren, maar ook materiaal om zelfsturend leren te organiseren. Van eenvoudige weekplanningen om leerlingen te begeleiden om hun leren te plannen en vorm te geven tot een zelfevaluatiefiche voor contractwerk. 

Door Bram Faems | Bijgewerkt:
Pixabay