Zindelijkheid in de (kleuterklas): informatie & lesmateriaal

Elk kind wordt zindelijk op zijn eigen tempo. Geef je kind de tijd om te leren en te oefenen. Ongelukjes gebeuren. Geduldig blijven is dus de boodschap. En zindelijk worden, daar werk je samen aan: met ouders, opvang, grootouders, kleuterschool …

Plaspoort gebruiken

Het Plaspoort is bijvoorbeeld een handig instrument om elkaar op de hoogte te houden. Vul het in, geef het door en praat erover.

Jonge kleuters alsmaar later zindelijk 

Kind en Gezin lanceert met het Plaspoort een oproep om samen en tijdig te starten met het zindelijkheidsproces. Onderzoek toont aan dat zindelijk worden een natuurlijk rijpingsproces is dat elk kind doormaakt. ‘Elk kind op zijn tempo’ is het uitgangspunt. Maar het is meer dan dat. Het is ook een leerproces voor elk kind. Een peuter krijgt stap voor stap meer controle over zijn lichaam, maar leert ook begrijpen wat van hem wordt verwacht.

Informatie over zindelijk worden

Jonge kinderen worden alsmaar later zindelijk. Onderzoek toont aan dat kleuters vandaag 3 tot 18 maanden later zindelijk zijn dan 40 jaar geleden. Er is niet één oorzaak. Het gaat om een combinatie van factoren in de omgeving van het kind. Luiers worden beter, de rijpingssignalen worden niet altijd opgepikt, ouders zijn soms onzeker, een verschillende zindelijkheidsaanpak van de opvoeders kan het proces vertragen of er is soms weinig overleg om de krachten te bundelen.

Hieraan extra aandacht besteden? 28 mei is Internationale Bedplasdag.

Door KlasCement | Bijgewerkt:
Pixabay