Leerresultaten zichtbaar maken door het gebruik van dashboards


Eind 2019 ontwikkelden Toll-net en Gito Overijse een plan voor een dashboardtool. Deze tool is een soort grafisch rapport (voortgangsverslag) dat de belangrijkste prestatie-indicatoren die relevant zijn voor een bepaalde cursus/opleiding in één dashboard weergeeft. DLearning ontwikkelt dit dashboard in opdracht van Toll-net en Gito Overijse.

Dit dashboard moet bruikbaar zijn voor docenten, studenten/cursisten en cursusbegeleiders. Deze applicatie zal opensource ter beschikking worden gesteld aan andere scholen en centra. Vanwege GPDR moet elke school of centrum in staat zijn om deze toepassing zelf te installeren en te gebruiken.

Je kan deze applicatie combineren met diverse leeromgevingen zoals Moodle en Canvas, zolang ze LTI ondersteunen. De scholen en centra hebben ook een Learning Record System (LRS) nodig om de resultaten weer te geven. Door gebruik te maken van LTI 1.3 is het mogelijk om de deelnemers aan een cursus op te vragen en de rol te bepalen van degene die naar het dashboard kijkt. Hierdoor kan het dashboard schakelen van ‘docent-naar-studentweergave’ en ervoor zorgen dat bepaalde gegevens niet getoond worden.

Een grote uitdaging is wat te tonen en hoe te weten welke modules deel uitmaken van een cursus. Een LRS bevat alleen gegevens die werkelijk gevolgd zijn, d.w.z. het bevat geen gegevens over modules die nog niet gestart zijn. Daarom hebben wij een gegevensbank ‘cursusregister’ ingevoerd. Deze database kan automatisch gevuld worden door de metadata van Xerte-leerpaden. Door modules handmatig in dit register te registreren, kunnen we ook resultaten van andere tools, zoals Moodle-activiteiten en H5P, in het dashboard tonen.

De tool is nog niet beschikbaar, maar we zullen ons best doen om het tegen augustus 2021 als open source beschikbaar te maken.

Kom alvast luisteren en kijken naar het bijna afgewerkte product op 11 juni 2021!

Voor meer informatie omtrent dit project kan je steeds Katrien contacteren.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Toll-net staat voor Technologie-ondersteund levenslang leren. We bieden zowel aanbod- als vraaggestuurde opleidingsprogramma’s gebaseerd op het Digital Competence Framework for Educators (DigCompEdu) aan.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Toll-net
Organisatie

Ontdek ook