Future Teacher 3.0: studenten of deelnemers ondersteunen bij schrijven

De journey gaat in op hoe je studenten of deelnemers kan ondersteunen bij het schrijven. Want schrijven is nog steeds één van de meest noodzakelijke vaardigheden in het onderwijs. 

Wat is schrijven?

... schrijven kun je het beste zien als een verzameling van activiteiten die variëren van de meer mechanische of formele aspecten van het opschrijven aan de ene kant tot de meer complexe handelingen van het samenstellen van een tekst aan de andere kant …”

Bron: Nor et al 2012

Volgens deze definitie gaat schrijven over een combinatie van mechanische en cognitieve activiteiten.

Maar het is ook iets meer dan dat. Als we onze studenten kunnen overtuigen van de voordelen van schrijven, kunnen we hen misschien helpen de negatieve kanten voor lief te nemen.

'Writing is a God-like activity'

Schrijven combineert onsterfelijkheid met alomtegenwoordigheid. Voor velen van ons zijn de meest belangrijke en invloedrijke mensen al gestorven voordat we zelf werden geboren of ze zijn onbereikbaar en ergens waar wij nooit heen zullen gaan. Maar we kennen hun ideeën wel doordat ze erover schreven of schrijven.

  • Als we iets opschrijven kunnen ideeën, kennis en waarden veel verder reiken dan onze eigen omgeving.
  • Schrijven helpt anderen om ons beter te leren kennen.
  • Schrijven helpt ons om eerst goed na te denken over wat we willen zeggen en hoe we het willen zeggen.
  • Schrijven helpt ons ook onszelf beter te leren kennen.

Veel factoren – van taal tot cognitie, emotie en mentaliteit – beïnvloeden allemaal de manier waarop een student met schrijven omgaat. Goede aanpak leidt tot succes. Als leraren en studenten een gedeeld begrip van deze factoren hebben, is het gemakkelijker om studenten te ondersteunen bij de manier waarop opdrachten worden gemaakt en beheerd.

We onderzoeken ook hoe verschillende hulpmiddelen en technologieën studenten in verschillende delen van hun ontwikkeling van vaardigheden kunnen ondersteunen. 

 

Deze journeys zijn ontwikkeld binnen het Future Teacher 3.0-project van Toll-net.

Pagina gemaakt in samenwerking met Toll-net, een project van KlasCement.

Door Lien Vandendoorent | Bijgewerkt:
Bron