Leesbevordering : Naar meer leesplezier (Manu Manderveld/deel 5)

Op KlasCement vind je al een uitgebreid verslag over het boek: Naar meer leesplezier van Ria Van Dorsemont en Manu Manderveld.  

De volgende thema's komen o.a. aan bod:

Gesprek met Manu Manderveld. Hij houdt van Adhemar. Het is niet alleen een fraai beeldje aan de bibliotheek in Turnhout. Het is een bijzonder personage uit verhalenreeks van Nero.

Een mogelijk vooroordeel bij het lezen en de leesbevordering kan zijn: strips zijn minderwaardig aan verhalende boeken. Natuurlijk zijn er strips die niet meteen de eerste kwaliteit zijn, geen superverhalen zijn. Maar binnen het aanbod is er toch heel wat de moeite waard.

In onderwijs en bibliotheken (vroeger en nu ook soms nog) was er een bepaalde aversie voor strips. Mensen kennen strips niet. Iedereen weet wel ongeveer iets van strips.

In het betere geval lezen kinderen strips als ze het van hun ouders mogen.

In sommige gezinnen lijkt een strip nog minderwaardig te zijn aan een verhalenboek.

Waarom strips wel? Strips zijn een fenomeen in Vlaanderen waar je niet omheen kan. Vlaanderen, België is een bakermat voor strips. Als je ziet wat er de laatste jaren gaande is rond Merho en zijn strips, dat is ondenkbaar. Iedereen wordt daar ook een beetje in meegezogen. Het is nog leuk ook.

Kiekeboe behoort ook tot de betere krantenstrip, waar je altijd het dubbel bodem-effect krijgt. Het is eigenlijk gericht naar volwassenen, maar heeft iets te vertellen naar kinderen. Zowel bij Suske en Wiske als bij Kiekeboe-reeks zie je de geschiedenis van België erin weergegeven. Het straatbeeld verandert, kledij van de mensen verandert, auto's die rondrijden evolueren, computers, strips, sms-en, mobiele telefoons, ook soms politiek boodschappen. Het is een weergave (zeker bij Nero), van het politiek spel zoals dat in ons land gespeeld werd en waar een striptekenaar op een zekere manier ironisch op reageert.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan