Leesbevordering : Naar meer leesplezier (Manu Manderveld/ deel 13)

Op KlasCement vind je al een uitgebreid verslag over het boek: Naar meer leesplezier van Ria Van Dorsemont en Manu Manderveld.  

De volgende thema's komen o.a. aan bod:

  • Lezen is voor iedereen? Of iedereen kan lezen? Het is een voorrecht dat je kan lezen. Mensen in het onderwijs zullen zeggen dat het niet zo simpel is en dat er heel wat kinderen zijn die ‘leesmoeilijkheden' hebben.-In de aanpak van Ria's leesbevordering staan kinderen centraal. Ze besteedt het meest aandacht aan kinderen die het het hardst nodig hebben. Problemen zullen aandacht krijgen. Als er technische problemen zijn qua leesvaardigheid, dan moet er daar extra zorg en aandacht aan besteed worden. Niet zo simpel. omdat precies bij die kinderen, samenhangend met de tegenzin, het ‘niet-kunnen' des te groter is. Vandaar ‘leesbevordering' kan enkel maar als het gebaseerd is op leesplezier. Meer nog dan andere kinderen hebben die moeilijke lezers recht op mooi, leuk, goed uitziend, goed bedacht materiaal. Rekening houdend met hun gevoels- en leefwereld. Eerder nog dan de zogenaamde technische vaardigheid.
  • Leesbevordering veronderstelt dat het goede boek (of het juiste boek) op het juiste moment bij het juiste kind terechtkomt. Dit is des te meer waar voor die moeilijker lezers.
  • Gelukkig zijn er materialen op de markt gekomen die proberen daaraan te beantwoorden: eenvoudig geformuleerde verhalen, goede lay-out, leuke illustratie, eenvoudige verhalen op niveau op niveau van acht tot tien jaar.
  • Die dingen als leerkracht ontdekken is een absolute vereiste. Men zou ernaar op zoek moeten gaan. Bibliotheken zijn een geschikte vindplaats.
  • Het Vlaams aanbod is relatief beperkt. Uitgeverij De Eenhoorn is daarmee bezig. Bij Clavis zitten bijvoorbeeld samenleesboeken: tekst in dikke letters gedrukt voor kinderen, ander deel gewone letters voor begeleiders.
  • Het onderwijs zou veel duidelijker moeten laten horen dat er een behoefte voor bestaat. Er bestaat zoiets als: het Vlaams Fonds voor de Letteren.
Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
bulo
Nederlands
Info
Video
Bijgewerkt: 15-09-2010
Nummer: 11817
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
bibliotheekClavisDe EenhoorndichterDorssemontleerlijnleesdagleesplezierliteratuurManderveldManu ManderveldNederlandspoëzieprentenboeksamenleesboekenstripstaalVlaams Fonds voor de Letterenzwakke lezerstalen

Ontdek ook