Samson et Dalila van Camille Saint-Saëns : Volledige voorstelling


In 2009 bracht Opera Ballet Vlaanderen deze verrassend actuele opera over de mechanismen van het fanatisme: het bijbelse verhaal van Samson en Dalila toont op exemplarische wijze hoe verzoening faalt door religieus-politieke motieven. Het Palestijns-Israëlische regieteam met de jonge Amir Nizar Zuabi en de ervaren Omri Nitzan plaatst de complexe relaties tussen de onderdrukten en de onderdrukkers in het centrum van hun visie op het stuk.

Het uitgangspunt

De ironie van de geschiedenis heeft de rollen omgekeerd, het geweld in de relaties is hetzelfde gebleven. De gemeenschappelijke scenische reflectie van het regieteam over het heden – in de spiegel van het archetypische verhaal van Samson en Dalila – richt onze blik niet alleen op de bloedige relaties tussen Israël en Palestina, maar op alle actuele conflicten tussen volkeren die elkaar vijandig gezind zijn, conflicten die inmiddels ook Europa bereikt hebben.
De regie van Nitzan en Nizar Zuabi is het symbool van de hoop dat vrede en verzoening geen utopie mogen blijven – en dit met groot respect voor elke noot en elke regel van dit centrale werk uit het Franse operarepertoire. Met dank aan dirigent Tomáš Netopil, regisseurs Amir Nizar Zuabi en Omri Nitzan, kostuumontwerper Ashraf Hanna en de prachtige stemmen van Torsten Kerl en Marianna Tarasova.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook