Wijnboer : Erfgoed

In 2006 organiseerde Leuven voor de eerste keer Stadsklassen. Het nieuwe concept, een actieve erfgoedtweedaagse in de stad, biedt een variant op de befaamde bos-, zee- of sneeuwklassen.
Via workshops, ontdekkingstochten, verhalen en ervaringsgerichte activiteiten in verrassende locaties grasduinen leerlingen in de fascinerende geschiedenis van de stad aan de hand van het bewaarde erfgoed. Op die manier kunnen ze niet alleen genieten van het indrukwekkende cultuurpatrimonium, maar krijgen ze ook inzicht in de hedendaagse ontwikkelingen van een stad.

De Leuvense Stadsklassen richten zich op de derde graad lager onderwijs en willen deze leerlingen laten kennismaken met Leuven uit de periode van de late middeleeuwen. Tussen 1200 en 1500 groeide Leuven uit tot stedelijk centrum en werd ze de "beste stad van Brabant". Monumenten, collecties en verhalen van en over de (late) middeleeuwen in Leuven wekken deze boeiende periode terug tot leven. 's Avonds kunnen alle deelnemers aanschuiven aan een middeleeuws banket en wordt er nadien overnacht in de plaatselijke jeugdherberg.

De erfgoedactoren van de stad Leuven slagen met stadsklassen de handen in elkaar om leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs een tweedaags totaalprogramma aan te bieden met als thema "de middeleeuwse stad". Dit tweedaags programma wil aan de hand van een aantal thema's aantonen hoe een stad als Leuven bepaald werd en wordt door deze periode.
De deelnemers leren de betekenis van dit middeleeuws erfgoed en van een middeleeuwse stad op een speelse en toffe manier kennen. Daarbij wordt meegegeven hoe dit erfgoed vandaag nog steeds een plaats heeft in de samenleving en hoe belangrijk dit ook morgen nog zal zijn.

Stadsklassen, een actieve erfgoedtweedaagse in Leuven, wordt georganiseerd door de directie cultuur, de erfgoedcel, m van museum Leuven en het archief van de stad Leuven in samenwerking met vti hotelschool , jonna toneelschool vzw , de koninklijke Leuvense gidsenbond , het centrum voor informatieve spelen en Ilse Wijnen.

Deze video bevat onder andere:

 • Stadsklas hertog knecht wijnboer rijk gezin
 • Hertog (ridder) en hertogin stadswacht ridder
 • Zwaard in zijn rechterhand. linkerhand om poep af te vegen.
 • Dame moet steeds rechts van de heer staan.
 • Heer houdt zijn hand hoog. Het meisje legt haar hand erop.
 • Knecht en wijnboer en rijk gezin
 • Abdis, hoofd van het klooster geeft geen hand aan bisschop.
 • Rijke dame en de scribent (schrijver) met veer en perkament. hij is warm aangekleed met en warme muts. in de grote zalen was het zeer koud.
 • Vaak kon de hertog zelfs niet schrijven, de bisschop meestal wel.
 • De scribent moest de afspraken (die mondeling gezegd werden) tussen de bisschop en de hertog opschrijven.

Met dank aan de Heilig-Hart-School uit Oud-Heverlee meer bepaald de klas van juf Veerle Vandenbosch.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
NederlandsMens en maatschappij
Info
Video
Bijgewerkt: 07-05-2010
Nummer: 12377
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
abdisBrabanterfgoedhertogkloosterknechtLeuvenmiddeleeuwenridderrijk gezinscribentstadsklasstadsklassenstadswachtwijnboerzwaardtalen