Leuven : Oud Christushoofd

In 2006 organiseerde Leuven voor de eerste keer stadsklassen. Het nieuwe concept, een actieve erfgoedtweedaagse in de stad, biedt een variant op de befaamde bos-, zee- of sneeuwklassen.
Via workshops, ontdekkingstochten, verhalen en ervaringsgerichte activiteiten in verrassende locaties grasduinen leerlingen in de fascinerende geschiedenis van de stad aan de hand van het bewaarde erfgoed. Op die manier kunnen ze niet alleen genieten van het indrukwekkende cultuurpatrimonium, maar krijgen ze ook inzicht in de hedendaagse ontwikkelingen van een stad.

De Leuvense stadsklassen richten zich op de derde graad lager onderwijs en willen deze leerlingen laten kennismaken met Leuven uit de periode van de late middeleeuwen. Tussen 1200 en 1500 groeide leuven uit tot stedelijk centrum en werd ze de "beste stad van brabant". Monumenten, collecties en verhalen van en over de (late) middeleeuwen in Leuven wekken deze boeiende periode terug tot leven. 's Avonds kunnen alle deelnemers aanschuiven aan een middeleeuws banket en wordt er nadien overnacht in de plaatselijke jeugdherberg.

De erfgoedactoren van de stad leuven slagen met stadsklassen de handen in elkaar om leerlingen van de derde graad van het lager onderwijs een tweedaags totaalprogramma aan te bieden met als thema "de middeleeuwse stad". Dit tweedaags programma wil aan de hand van een aantal thema's aantonen hoe een stad als Leuven bepaald werd en wordt door deze periode.
De deelnemers leren de betekenis van dit middeleeuws erfgoed en van een middeleeuwse stad op een speelse en toffe manier kennen. Daarbij wordt meegegeven hoe dit erfgoed vandaag nog steeds een plaats heeft in de samenleving en hoe belangrijk dit ook morgen nog zal zijn.

Stadsklassen, een actieve erfgoedtweedaagse in Leuven, wordt georganiseerd door de directie cultuur, de erfgoedcel, m van museum Leuven en het archief van de stad Leuven in samenwerking met vti hotelschool , jonna toneelschool vzw , de koninklijke Leuvense gidsenbond , het centrum voor informatieve spelen en Ilse Wijnen.

Steven Duyver
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
 vak Mens en maatschappij

secundair 1e graad a en b
 vakken Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw Modern, Toerisme, Geschiedenis - Archeologie
Info
Soort Video
Bijgewerkt26-04-2009
Nummer 12793
Categorie
Praktijkvoorbeeld
Trefwoorden
beeldhouwerChristushoofderfgoedharshoofdhoutkunstenaarLeuvenstadsklas