De Limburgse steenkoolmijnen

Deze geanimeerde video maakt deel uit van het educatieve pakket Limburg in 9 vragen en vertelt over een belangrijke mijlpaal in de Limburgse geschiedenis: de ontdekking van steenkool en het ontstaan van de mijnen.

We landen in het jaar 1900. In Wallonië en in onze buurlanden is steenkool big business. Elke dag dalen duizenden mijnwerkers af onder de grond, op zoek naar het zwarte goud. In de Limburgse Kempen gebeurt weinig tot niets ... er ligt niets dan arme heidegrond. Tot geoloog André Dumont en zijn team op 1 juni 1901 met een enorme boormachine op het toneel verschijnen. Het grote nieuws over de steenkoolvondst in Limburg gaat als een lopend vuurtje rond. Een ware kolenrush begint.

Een paar jaar later regeren zeven mijnbedrijven over de Limburgse ondergrond. Hun doel: snel veel steenkool delven. En daarvoor sparen ze kosten noch moeite. Spoorlijnen, wegen, pleinen, huizen en zelfs kerken, feestzalen en voetbalvelden schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze typische mijndorpen of cités lijken aantrekkelijk ... maar het werk onder de grond is zwaar en ongezond. Om voldoende mijnwerkers te rekruteren, richten de mijnbedrijven hun oog op het buitenland.

Amper vijftig jaar later lijkt het alsof Midden-Limburg een onvoorstelbare metamorfose heeft ondergaan. De stille heides zijn verdwenen, levendige dorpen en bruisende steden palmen hun plaats in. Tot in 1992 de allerlaatste mijn de deuren moet sluiten ...

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook