IKANDA : Eerste kindercongres Dominique Persoone en Bernard Lahousse

Dit kindercongres over talent vormt een van de orgelpunten in het Vlaams programma voor het Europees jaar van Creativiteit en Innovatie.


Op het eerste kindercongres in België kunnen twaalfjarigen meer over hun talent ontdekken. Het wordt een leuke dag op maat van het zesde leerjaar. Een plenair programma van ongeveer twee keer twee lesuren wordt onderbroken door een lunch en speeltijd. Daar kunnen de kinderen proeven van cultuur, wetenschap en ondernemingszin in een denk- en doe-expo. We mikken erop dat iedereen thuiskomt met tenminste één IKANDA-gevoel.

Omdat iedereen recht heeft op het ontdekken van zijn of haar talent. Alleen zo voel je je in je element. We willen dat met IKANDA ook bespreekbaar en werkbaar maken voor de leerkrachten. Leerkrachten ontdekken vaak ontluikend talent en kunnen de eerste impulsen geven voor verdere ontwikkeling.

Over talenten gesproken...

Dominique Persoone is een Brugse chocolatier – of shock-o-latier, naar eigen zeggen - die aan het woord praline een totaal nieuwe inhoud gaf, de Rolling Stones verblufte met zijn creaties en ook het beste chocoladeboek ter wereld heeft geschreven: Cacao, the roots of chocolate. Dominique werd chef-kok aan het Brugse Ter Groene Poorte instituut en heeft één van de drie chocoladewinkels goed genoeg voor de Michelin-gids. Hij werkt voor sterrenchefs als Sergio Herman van Oud Sluis, Peter Goossens van Hof van Cleve en Pierre Wynants van Comme Chez Soi. Choc-tails, chocolade lipstick met Valentijn, Tanja Dexters chocopainten of chocolade die lichtgeeft in het donker, het zijn allemaal creatieve ideeën van Dominique Persoone. Op IKANDA laat hij samen met Bernard Lahousse chocolade zien, horen, ruiken en proeven...

Na zijn studies als bio-ingenieur en master intellectuele eigendomsrecht, was Bernard Lahousse actief als ingenieur in de Kaasmakerij van Passendale en als manager onderzoek en ontwikkeling bij Soubry. Door zijn passie voor gastronomie, begon hij Belgische chefs te ondersteunen in hun zoektocht naar meer smaakervaring. In 2007 lanceerde Bernard de website www.foodpairing.be.  Niet enkel chefs gebruiken deze website om nieuwe combinaties met eten of drank te maken, maar ook steeds meer internationale voedingsbedrijven. Bernard helpt hen met het detecteren van opportuniteiten, concurrentie-onderzoek, het geven van brainstormsessies en productontwikkeling.

Met grote dank aan FDC en alle andere personen die een dergelijk project en het delen van dit beeldmateriaal (Web2.0-visie) genegen zijn. Bravo!


19653.flv (56,5 MiB)
Steven Duyver
Leerkracht
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
Niet vakgebonden
Info
Video
Bijgewerkt: 23-03-2010
Licentie:
Feedback
Nog geen score
1 keer favoriet
0 reacties
11338 bezoekers
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
Bernard LahousseberoepenBrabanthalchef-kokchocolatierchocopaintenComme Chez SoicultuurDominique Persooneeconomieeerste kindercongresFDCFlandersfoodpairingIKANDAKaasmakerij van PassendaleLeuvenondernemingszinpralinestudie- en beroepskeuzewetenschappenworkshop
Projecten
Functie
Leerkracht (docent)
Leerling (student)
Taal
Nederlands
Onderwijssysteem
Vlaams
Laatste aanpassing
Philip Lambrechts 07.10.2015

Ontdek ook