VACATURES 5   3 moderatoren ICT en 2 programmeurs Lees meer

Ouderbetrokkenheid

Toegevoegd door Steven Duyver op 27.03.2010
Video

Welke houding kiest een school om eerst de ouders aan zich te binden en hen vervolgens zo veel als wenselijk en mogelijk is hen bij het onderwijs van hun kind te betrekken?

Basisschool Onze Wereld staat midden in de multiculturele Haagse wijk Transvaal. De sociaal economische en etnische achtergrond van de bewoners is zeer divers. Onze Wereld besteedt veel aandacht aan de contacten met de ouders door middel van ouderavonden, kijklessen en eventueel huisbezoeken. Verder zijn er regelmatig mogelijkheden voor de ouders om (speciale) activiteiten op de school te bezoeken.

De school heeft als kernwoord bij ouderbetrokkenheid het onderhouden van de relatie. Adjunct-directeur John Huiskens vertelt over de betrokkenheid van ouders bij de school en geeft zijn visie op de eigen houding van scholen die bepalend is voor de houding van ouders ten opzichte van de school: Wat je geeft, krijg je terug!

School en ouders hebben een gezamenlijk belang, namelijk het beste voor het kind. De wijze waarop de school de ouder benadert is bepalend voor het succes van ouderbetrokkenheid. Veel informele momenten creëren werkt. Zorg voor laagdrempeligheid en een zichtbaarheid van de directie: sta op straat bij het aan- en uitgaan van de school, want dan kun je de relaties onderhouden. Wees vriendelijk en behulpzaam, dan is alles bespreekbaar!


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Kleuter 3, 4, 5 jaar
Lager 1e, 2e, 3e graad
BuLO
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e, 4e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e, 4e graad
BuSO
Lerarenopleiding
Niet vakgebonden
Onderwijsbehoefte
Algemeen
Categorie
Praktijkvoorbeeld
Trefwoorden
betrokkenheidcommunicatiecommunicatie ouders-schooldiversiteithuisbezoekouderavondouderbetrokkenheidoudergesprekleerzorg