Klasgesprek visueel ondersteunen met Symwriter

Woorden vervliegen snel. Daarom is het leuk om iets tastbaars op papier te hebben. Hier kun je steeds op terugvallen wanneer je geheugen je in de steek laat. Wanneer we dit voor personen met een beperking willen doen, komen er vaak foto's en pictogrammen bij kijken.

Is visueel ondersteund weergeven van wat elke persoon vertelt niet veel knip en plakwerk? Niet noodzakelijk! Hieronder kun je de praktijkfilm 'Een klasgesprek visueel ondersteunen met symwriter' bekijken. Deze video illustreert op welke manier je dit gemakkelijk en vooral snel kunt doen.

Symwriter heeft 4 verschillende gebruikersniveaus. Hierdoor kun je meer of minder knoppen in de menubalk laten weergeven. Dit is vooral handig als je iemand een prikkel-arme of sterk vereenvoudigde werkomgeving wilt bieden.

Vergeet achteraf de veranderingen in de woordenlijst niet op te slaan. Als je dit niet doet, moet je eigen foto's en afbeeldingen elke keer opnieuw invoeren.

Je kunt verschillende woordenlijsten aanmaken. Zo kun je elke gebruiker van het programma zijn 'eigen' pictogrammen en foto's laten gebruiken. Als bijvoorbeeld Jan zijn auto blauw is, zal die bij Jan blauw zijn als hij auto typt. Wanneer Frederik auto typt, zal die groen zijn omdat dit zo werd opgeslagen in zijn woordenlijst.

In dit voorbeeld werden o.a. Widgit-symbolen gebruikt. Symwriter staat open voor ander en eigen materiaal.

Deze video-illustratie is afkomstig van de DVD ICT en leerzorgdie gemaakt werd voor het project ‘ICT-beelden zeggen meer dan woorden’. Het materiaal werd door Modem ontwikkeld op vraag van REN-Vlaanderen.

Waar gaat de DVD over? Men kan de PC vlot inschakelen voor het maken van visualisaties in het onderwijs. Er bestaat heel wat aangepaste software voor en ook de courante software zoals de programma’s van MS Office en OpenOffice kan men hier zeker voor inzetten. In dit project wordt uitgebreid geïllustreerd hoe je hiervoor te werk kan gaan via een groot aantal screencasts. Screencasts zijn opnames van computerhandelingen. Het zijn dus filmpjes die stap voor stap laten zien waar je moet klikken, slepen, bewerken, …
 
De screencasts zijn verdeeld in drie groepen: hoe maak ik visualisaties, hoe kan ik leren werken met software voor screencasting, hoe kan ik video-opnames bewerken?
 
Je kan de DVD bestellen bij REN-Vlaanderen.  
www.renvlaanderen.be

Bart Serrien
ICT-coördinator, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Video
Bijgewerkt: 11-05-2010
Onderwijsbehoefte
LeerstoornissenVerstandelijkAuditief en spraakAutisme
Categorie
Opname computerinstructie (Screencast)
Trefwoorden
ICT en leerzorgklasgesprekSymwritervisualisatievisualiserenvisueel ondersteunenleerzorg