Aanwijskaarten maken met Beta 5.0

Soms heeft iemand veel te zeggen, maar lukt het om verschillende redenen moeilijk of niet. Een aanwijskaart kan hier een snelle, goedkope en eenvoudig aan te passen oplossing bieden. Wat is een aanwijskaart? Een blad met daarop foto's, pictogrammen of afbeeldingen die je kunt aanwijzen om duidelijk te maken wat je wilt zeggen.

Beta 5.0 is een uiterst veelzijdig programma. Het kan voor tal van visualisatiedoeleinden worden gebruikt. Maar ook voor woordenschatuitbreiding of training van de communicatie.

Op de website van Beta kan men voorbeelden vinden (en ook zelf plaatsen) van materiaal dat reeds gemaakt werd met dit programma.

Het opmaken van een goede lay-out voor je aanwijskaart is de eerste keer veel werk. Eens je deze basis hebt uitgewerkt, kun je die bewaren en steeds vanuit die basis vertrekken.

Op de website kan je Beta-viewer gratis downloaden. Daarmee kun je de voorbeelden bekijken op een PC waar de Beta-software niet werd op geïnstalleerd. Zo kun bijvoorbeeld het materiaal dat een leerkracht zelf maakte door ouders thuis worden bekeken.

Deze video-illustratie is afkomstig van de DVD ICT en leerzorg die gemaakt werd voor het project ‘ICT-beelden zeggen meer dan woorden’. Het materiaal werd door Modem ontwikkeld op vraag van REN-Vlaanderen.
 
Waar gaat de DVD over? Men kan de PC vlot inschakelen voor het maken van visualisaties in het onderwijs. Er bestaat heel wat aangepaste software voor en ook de courante software zoals de programma’s van MS Office en Openoffice.org kan men hier zeker voor inzetten. In dit project wordt uitgebreid geïllustreerd hoe je hiervoor te werk kan gaan via een groot aantal screencasts. Screencasts zijn opnames van computerhandelingen. Het zijn dus filmpjes die stap voor stap laten zien waar je moet klikken, slepen, bewerken, …
 
De screencasts zijn verdeeld in drie groepen: hoe maak ik visualisaties, hoe kan ik leren werken met software voor screencasting, hoe kan ik video-opnames bewerken?
 
Je kan de DVD bestellen bij REN-Vlaanderen.  
www.renvlaanderen.be

Bart Serrien
ICT-coördinator, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 12-05-2010
Onderwijsbehoefte
VerstandelijkAuditief en spraakAutisme
Categorie
Opname computerinstructie (Screencast)
Trefwoorden
aanwijskaartBetaICT en leerzorgvisualisatievisualiserenleerzorg