Aanwijskaarten maken met Mind Express

Soms heeft iemand veel te zeggen, maar lukt het om verschillende redenen moeilijk of niet. Een aanwijskaart kan hier een snelle, goedkope en eenvoudig aan te passen oplossing bieden. Wat is een aanwijskaart? Een blad met daarop foto's, pictogrammen of afbeeldingen die je kunt aanwijzen om duidelijk te maken wat je wilt zeggen.

Neem je tijd als je de eerste keer in Mind Express werkt. Eens je een paar keer iets gemaakt hebt, gaat het echt wel vlot.

Pas op met het aanpassen van 'stijl 1'. Als je deze stijl aanpast en vervolgens de aanwijskaart opslaat, gaat deze basisstijl met witte achtergrond verloren. Als je de kaart afdrukt zonder op te slaan is er geen probleem. Alle andere stijlen kun je naar hartelust individueel instellen en bewaren.

Je hebt wel heel veel mogelijkheden in het aanpassen van de vakken naar vorm, kleur, ... Dit is vooral handig bij gebruikers met visuele problemen. Voor hen mogen de pictogrammen niet te dicht bij elkaar staan en moeten de vakjes en de achtergrond contrasterend genoeg zijn.

Deze video-illustratie is afkomstig van de DVD ICT en leerzorg die gemaakt werd voor het project ‘ICT-beelden zeggen meer dan woorden’. Het materiaal werd door Modem ontwikkeld op vraag van REN-Vlaanderen.
 
Waar gaat de DVD over? Men kan de PC vlot inschakelen voor het maken van visualisaties in het onderwijs. Er bestaat heel wat aangepaste software voor en ook de courante software zoals de programma’s van MS Office en Openoffice.org kan men hier zeker voor inzetten. In dit project wordt uitgebreid geïllustreerd hoe je hiervoor te werk kan gaan via een groot aantal screencasts. Screencasts zijn opnames van computerhandelingen. Het zijn dus filmpjes die stap voor stap laten zien waar je moet klikken, slepen, bewerken, …
 
De screencasts zijn verdeeld in drie groepen: hoe maak ik visualisaties, hoe kan ik leren werken met software voor screencasting, hoe kan ik video-opnames bewerken?
 
Je kan de DVD bestellen bij REN-Vlaanderen.  
www.renvlaanderen.be

Bart Serrien
ICT-coördinator, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 12-05-2010
Categorie
Opname computerinstructie (Screencast)
Trefwoorden
aanwijskaartICT en leerzorgMind Expressvisualisatievisualiseren