Dagschema's maken met Beta 5

En dan, en dan en dan…? Een vaak gestelde vraag wanneer iemand graag weet wat er komt, maar het alleen niet kan onthouden. Door elk stukje van de dag in beeld te brengen door een pictogram, afbeelding of foto kan het abstracte begrip tijd verduidelijkt worden. Je kunt de dag vooruitplannen en op die manier overzichtelijk maken.

Beta 5.0 is een uiterst veelzijdig programma. Het kan voor tal van visualisatiedoeleinden worden gebruikt. Maar ook voor woordenschatsuitbreiding of training van de communicatie.

Op de website van Beta kan men voorbeelden vinden (en ook zelf plaatsen) van materiaal dat reeds gemaakt werd met dit programma.

Op die website kun je gratis Beta-viewer downloaden. Daarmee kun je de voorbeelden bekijken op een PC waar de Beta-software niet werd op geïnstalleerd. Zo kan bijvoorbeeld het materiaal dat een leerkracht zelf maakte ook door ouders thuis worden bekeken.

Het opmaken van een goede lay-out voor je schema is de eerste wel wat werk. Eens je deze basis hebt uitgewerkt, kun je die bewaren en steeds vanuit die basis vertrekken.

Deze video-illustratie is afkomstig van de DVD ICT en leerzorg die gemaakt werd voor het project ‘ICT-beelden zeggen meer dan woorden’. Het materiaal werd door Modem ontwikkeld op vraag van REN-Vlaanderen.
 
Waar gaat de DVD over? Men kan de PC vlot inschakelen voor het maken van visualisaties in het onderwijs. Er bestaat heel wat aangepaste software voor en ook de courante software zoals de programma’s van MS Office en Openoffice.org kan men hier zeker voor inzetten. In dit project wordt uitgebreid geïllustreerd hoe je hiervoor te werk kan gaan via een groot aantal screencasts. Screencasts zijn opnames van computerhandelingen. Het zijn dus filmpjes die stap voor stap laten zien waar je moet klikken, slepen, bewerken, …
 
De screencasts zijn verdeeld in drie groepen: hoe maak ik visualisaties, hoe kan ik leren werken met software voor screencasting, hoe kan ik video-opnames bewerken?
 
Je kan de DVD bestellen bij REN-Vlaanderen.  
www.renvlaanderen.be

Bart Serrien
ICT-coördinator, Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 12-05-2010
Onderwijsbehoefte
VerstandelijkAuditief en spraakAutisme
Categorie
Opname computerinstructie (Screencast)
Trefwoorden
BetadagschemaICT en leerzorgvisualisatievisualiserenleerzorg