Poëzie en schilderkunst : Tentoonstelling John Everett Millais

Toegevoegd door Steven Duyver op 06.11.2010
Video

Soms is het goed dat cultuur en kunst op het internet een tweede leven kan krijgen. Het kost geld, veel geld om mooie dingen te maken. Dan verdient het om de mensen nadien nog te laten meegenieten van eerlijke kunst.

Daarom toch: ere wie ere toekomt.

De poëzieroute.

Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling John Everett Millais kon je in 2008 een 'Poëzie Route' volgen langs zes schilderijen van Millais. Je hoorde acteur Gijs Scholten van Aschat gedichten voordragen van o.a. Shakespeare, Tennyson en Keats. Je kon deze Poëzie Tour downloaden, op je mp3-speler of iPod zetten en meenemen naar de tentoonstelling. Gijs Scholten van Aschat speelde o.a. bij Toneelgroep Amsterdam, het Zuidelijk Toneel en Orkater in stukken van Shakespeare tot Maria Goos.

Je kan de MP3-podcast ook downloaden. De tentoonstelling is reeds lang voorbij. Maar het geeft een mooie weergave van wat 'kunst' kan zijn, ook wanneer je het beluistert. Schilderkunst, dichtkunst en voordracht in één reportage van tien minuten. Het mag gezegd, graag meer van dat...

Veel kijk en luisterplezier.

Gebruik

Dergelijke reportages kon ik vroeger vrij op de openbare omroep terugvinden in de Schooltelevisie. Helaas bestaat in Vlaanderen Schooltelevisie sinds meer dan 18 jaar niet meer. Gelukkig is er stilaan internet die eenvoudige, mooie cultuur op een creatieve, eenvoudige manier kan/ wil aanbieden. Dergelijke reportages kan ik zeker gebruiken als voorsmaakje in de klas. Nadien zelf aan het werk met de leerlingen: schilderkunst én poëzie. Je kan er zelfs een mooie reportage van filmen of een presentatie van maken. Extra beeldmateriaal voor de opendeurdag, de website én een activiteit van het moment zelf. Meer dan twee vliegen in één klap! Als daar gaan eindtermen en VOETEN op te plakken zijn! 

1 1 8851

Reacties

Er is 1 reactie.

Dit is een openbare bijdrage. Je hoefde niet aan te melden om ze volledig te bekijken en te gebruiken.

Gelieve rechtsboven wel aan te melden om scores en reacties te geven, de inzender te contacteren … We waarderen je reactie.

Na aanmelding kan je ook alle bijdragen bekijken en er zelf toevoegen.

Profiel Reactie
Jan Uyttendaele
Jan Uyttendaele

Heel interessant. Bedankt.

Toegevoegd op 06.01.2018 16:37  
Niveau en vak
Lager 3e graad
Muzische vormingNederlandsMens en maatschappij
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernToerismeNederlands
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
bruidschatbuitenwerelddichtkunstDonnedoodEngelsHamletHeilige AgneshouthakkersdochterJohn Everett Millaiskunst en cultuurkwijnende herfstlandheerlevenliteratuurlofzangMarianametafoorOpheliapoëzieschilderkunstschipbreukShakespeareTennysontentoonstellingtragedieVan GoghVictoriaanstalen

Projecten

Functie
Leerkracht (Docent)
Auteur
Van Gogh Museum
www.vangoghmuseum.nl/vgm/i …  
Taal
Nederlands 
Onderwijssysteem
Vlaams
Laatste aanpassing
Els Govaerts 30.06.2016