Poëzie en schilderkunst : Tentoonstelling John Everett Millais

Soms is het goed dat cultuur en kunst op het internet een tweede leven kan krijgen. Het kost geld, veel geld om mooie dingen te maken. Dan verdient het om de mensen nadien nog te laten meegenieten van eerlijke kunst.

Daarom toch: ere wie ere toekomt.

De poëzieroute.

Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling John Everett Millais kon je in 2008 een 'Poëzie Route' volgen langs zes schilderijen van Millais. Je hoorde acteur Gijs Scholten van Aschat gedichten voordragen van o.a. Shakespeare, Tennyson en Keats. Je kon deze Poëzie Tour downloaden, op je mp3-speler of iPod zetten en meenemen naar de tentoonstelling. Gijs Scholten van Aschat speelde o.a. bij Toneelgroep Amsterdam, het Zuidelijk Toneel en Orkater in stukken van Shakespeare tot Maria Goos.

Je kan de MP3-podcast ook downloaden. De tentoonstelling is reeds lang voorbij. Maar het geeft een mooie weergave van wat 'kunst' kan zijn, ook wanneer je het beluistert. Schilderkunst, dichtkunst en voordracht in één reportage van tien minuten. Het mag gezegd, graag meer van dat...

Veel kijk en luisterplezier.

Gebruik

Dergelijke reportages kon ik vroeger vrij op de openbare omroep terugvinden in de Schooltelevisie. Helaas bestaat in Vlaanderen Schooltelevisie sinds meer dan 18 jaar niet meer. Gelukkig is er stilaan internet die eenvoudige, mooie cultuur op een creatieve, eenvoudige manier kan/ wil aanbieden. Dergelijke reportages kan ik zeker gebruiken als voorsmaakje in de klas. Nadien zelf aan het werk met de leerlingen: schilderkunst én poëzie. Je kan er zelfs een mooie reportage van filmen of een presentatie van maken. Extra beeldmateriaal voor de opendeurdag, de website én een activiteit van het moment zelf. Meer dan twee vliegen in één klap! Als daar gaan eindtermen en VOETEN op te plakken zijn! 

Steven Duyver
Leerkracht
Dit is een openbaar leermiddel dat je zonder aanmelden kan bekijken.
Om dit leermiddel favoriet te maken, een score te geven of er op te reageren, meld je eerst aan.
Jan
Uyttendaele
06-01-2018 16:37

Heel interessant. Bedankt.

Beantwoord 0
06-01-2018 16:37
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
Muzische vormingNederlandsMens en maatschappij
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e graad
Beeldende kunsten - Schilder Beeldhouw Bouw ModernToerismeNederlands
Info
Video
Gepubliceerd: 06-11-2010
Nummer: 25955
Feedback
(3)
1 keer favoriet
1 reactie
9126 bezoekers
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
bruidschatbuitenwerelddichtkunstDonnedoodEngelsHamletHeilige AgneshouthakkersdochterJohn Everett Millaiskunst en cultuurkwijnende herfstlandheerlevenliteratuurlofzangMarianametafoorOpheliapoëzieschilderkunstschipbreukShakespeareTennysontentoonstellingtragedieVan GoghVictoriaanstalen
Deelsites
Functie
Leerkracht (docent)
Auteur
Van Gogh Museum
www.vangoghmuseum.nl/vgm/i …
Taal
Nederlands
Onderwijssysteem
Vlaams
Laatste aanpassing
Els Govaerts 30.06.2016