Sterrenkunde : Venus op de rug van de Stier

Dinsdag 3 april 2012 zal Venus zich in de sterrenhoop De Plejaden bevinden. De open sterrenhoop, op de rug van de stier, zal dan een extra ster tellen. Al vanaf eind maart zie je ‘s avonds na zonsondergang, aan de westelijke hemel, Venus dichter en dichter bij de Plejaden komen (zie tekening). Het andere heldere object aan de westelijke avondhemel is Jupiter.

Zelf waarnemen
Met een verrekijker kan je Venus en Jupiter al waarnemen. Zo zie je bij Venus de schijngestalte eerste kwartier (zoals de maan) en bij Jupiter kan je de vier grootste manen ontdekken. Vanaf eind maart kan je Venus en de Plejaden volgen tot hun rendez-vous.

Voor jong en oud
Op 3 april 2012 zullen enkele telescopen opgesteld staan aan de Luysmolen vanaf 20u00 om je te laten genieten van Venus, Jupiter, Mars, de Plejaden. Probeer zeker zo vroeg mogelijk ter plaatse te zijn. Zo kan je nog genieten van Venus en de Plejaden alvorens ze achter de horizon verdwijnen. Bij slecht weer zal er informatie over de sterren en planeten gegeven worden in het zaaltje van de Luysmolen (Luysenstraat 2). Toegang Gratis. Warme kledij aangeraden.

Bereikbaarheid en veiligheid
Om de veiligheid te garanderen maar aan de andere kant ook de duisternis te kunnen bewaren, zal de Luysenstraat afgesloten worden. In Bocholt ter hoogte van de kruising met de stramproyerweg en in Bree ter hoogte van de kruising met de Houterstraat en de Waterstraat. Als bezoeker kunt u echter de Luysenstraat gebruiken om te parkeren. Dit kan tot aan de afsluitingen ter hoogte van de Voorste Luysmolen. Parkeer uw auto aan de rechtse kant van de weg. Fietsers kunnen tot aan de Voorste Luysmolen rijden. Wij wijzen erop dat het in deze omgeving heel donker is. Beperk uw snelheid en let zeer goed op. Draag desnoods lichtgevend materiaal wanneer u te voet verder gaat of maak gebruik van een zaklamp.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
Christiaan Janssen
Organisatie