V-pad (Viamigo) : Veilig op pad voor mensen met een verstandelijke beperking

ICT-hulpmiddelen kunnen ondersteuning bieden aan mensen met een verstandelijke beperking om zelfstandiger te functioneren. Concreet focust V-pad zich op het proces waarbij deze personen aangeleerd wordt een gekende route (bv. van thuis naar het dagcentrum, van thuis naar de bakker, ...) zelfstandig uit te voeren. Velen zullen in staat zijn deze trajecten na verloop van training zelfstandig uit te voeren, maar soms kunnen onverwachte situaties in de praktijk tot onverwachte reacties leiden.

In dit scenario kunnen mobiele toestellen, zoals smartphones, in combinatie met technologieën zoals 3G, GPS, bluetooth,... de missende schakel vormen in het leerproces naar meer zelfstandigheid, ook in onvoorziene omstandigheden. Dit biedt de zorgverlener een raamwerk om de nodige opvolging te doen, ook wanneer verondersteld mag worden dat het af te leggen traject zeer goed gekend is. Voor de betrokken persoon met verstandelijke beperking biedt het mogelijkheden tot verzelfstandiging en empowerment, waarbij toch de zekerheid bestaat om te kunnen terugvallen op de zorgverlener/mantelzorger.

De app zorgt voor het opvolgen van het tracé in ruimte en tijd. Het platform zal ook de mogelijkheid bieden om op eenvoudige wijze in direct contact te komen met de hulpverlener of mantelzorger. Deze applicatie zal in een praktisch experiment uitgetest en gevalideerd worden.

Jan Dekelver
Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bulo
buso
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 11-03-2013
Onderwijsbehoefte
Verstandelijk
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
appappsbegeleidenhulpmiddelICT-hulpmiddelopvolgingsmartphoneSyndroom van Downv-padveilig op padverstandelijke beperkingViamigozelfredzaamheidzelfstandigheidleerzorg