Een animatiefilm maken met kleuters


Inleiding

In dit praktijkvoorbeeld gaan kleuters creatief met ICT aan de slag. Ze ontpoppen zich tot ware regisseurs van hun eigen animatiefilmpje.

In de video is te zien hoe kleuters een animatie maken binnen het weekthema 'Het allermooiste ei', een prentenboek van Helme Heine. Bedoeling is dat ze het verhaal uit het boek zelf in beeld brengen. De kleuters ontwerpen het decor en de personages en leren vervolgens de principes van animatiefilm.

De reportage toont hoe de kleuters (onder begeleiding) beurtelings de verschillende taken op zich nemen: figuurtjes bewegen, achtergrond bijwerken, opname en geluid. Het resultaat zien ze onmiddellijk op TV.

Visie

Dit praktijkvoorbeeld toont aan hoe je ook in de kleuterklas ICT kan inschakelen op een creatieve manier.

Infrastructuur

Om een animatiefilm te maken moet je beschikken over een camera met stop motion (een toepassing die animatie mogelijk maakt). Wanneer je deze camera rechtstreeks kan aansluiten op een TV heeft dit als voordeel dat de kinderen onmiddellijk kunnen nagaan wat ze in beeld brengen: is er geen schaduw, bewegen de figuren niet teveel, enz. Het is ook handig indien je over een statief en een koptelefoon beschikt.

Deskundigheid

Omdat er geen montage nodig is voor deze animatietechniek, blijven de vaardigheden waarover de leraar moet beschikken beperkt tot het hanteren van een camera.

In het videofragment is te zien dat zelfs de jongste kleuters in staat zijn de nodige acties op zich te nemen: van het ontwerpen van de figuren en decor, het langzaam verschuiven van deze figuren tot de opname van het juiste “shot”.

Organisatie

In dit voorbeeld is gekozen om in groepjes te werken van ongeveer zes kleuters. Dat maakt het mogelijk iedereen een taak te geven.

Ervaringen en suggesties

Kleuters zijn perfect in staat om, mits de nodige begeleiding, een korte animatiefilm te maken. Belangrijk is dat ze onmiddellijk resultaat zien (op TV) van hetgeen ze uitvoeren. Dat motiveert hen niet alleen, ze kunnen ook hun eigen acties onmiddellijk bijsturen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook