Digitale fotografie in de kleuterklas

Inleiding
Dit praktijkvoorbeeld gaat specifiek in op de mogelijkheden van digitale fotografie in de kleuterklas. Uit dit praktijkvoorbeeld blijkt dat de jonge kleuters zonder problemen kunnen werken met een digitaal fototoestel. Je kunt werken rond een concreet thema of de kleuters vrij foto’s laten nemen. De kinderen zijn zeer enthousiast en de foto’s leveren vaak verrassende beelden op vanuit het perspectief van de kleuter. Zowel voor de kleuters als voor de leraar is het een leerrijke ervaring.
Visie
ICT kan op allerlei manieren in de kleuterklas worden ingezet. Vaak wordt ICT bij deze doelgroep beperkt tot het gebruik van educatieve computerspelletjes. Je kunt echter op een creatieve manier omgaan met allerlei ICT-materiaal, zoals een digitaal fototoestel of een digitale camera. Zelfs de allerjongsten leren al vlug hoe ze deze toestellen moeten hanteren.
Infrastructuur
Om een project uit te werken rond digitale fotografie heb je één of meerdere digitale fototoestellen nodig. Intussen zijn er toestellen speciaal voor kleuters op de markt. Voor je specifieke toestellen aanschaft, moet je echter goed de kindvriendelijkheid nagaan: is het toestel gemakkelijk te hanteren, moeten de kinderen niet te lang wachten vooraleer de foto getrokken wordt, is het beeld op het schermpje voldoende groot/duidelijk,… Een computer en/of printer in de klas kan een meerwaarde bieden omdat je de foto’s nadien klassikaal kan bespreken in de kring.
Deskundigheid
De leraar hoeft niet over veel ICT-vaardigheden te beschikken om digitale fotografie in de kleuterklas in te voeren. Je moet zelf met een digitaal fototoestel kunnen werken en eventueel de foto’s op een computer kunnen plaatsen of printen zodat je beelden nadien met de kleuters kan bespreken.
De kleuters leren al snel hoe ze foto’s kunnen nemen en leren verantwoordelijkheid dragen voor het toestel. Ze leren ook gerichter kijken door het werken met digitale fotografie.
Organisatie
Je kunt digitale fotografie op verschillende manieren organiseren binnen de klas. Digitale fotografie kan binnen een concreet thema gebruikt worden waarbij de leraar de kinderen specifieke opdrachten geeft. Als je slechts over één fototoestel beschikt, kun je elke halve dag één kleuter verantwoordelijk stellen voor het toestel. Deze kleuter mag dan een halve dag – vrij of gekoppeld aan een specifieke opdracht – foto’s nemen. Je stelt best een beurtrol op. Een andere mogelijkheid is om digitale fotografie in te bouwen binnen het hoekenwerk. Het is van belang om op voorhand duidelijke afspraken te maken over het veilig omgaan met een fototoestel.
Ervaringen en suggesties
De kleuters kunnen vrij snel overweg met de belangrijkste functies van een digitaal fototoestel. Daarenboven blijken de kinderen voorzichtig om te springen met de toestellen. De kleuters vergaten wel eens het toestel uit te schakelen of legden het op tafel met de lens naar beneden, maar materiële schade hebben de toestellen niet geleden. De kleuters zijn heel enthousiast om zelf foto’s te nemen en de beelden vormen een interessant discussieonderwerp. In een tweede en derde kleuterklas kan al gewerkt worden met specifieke opdrachten (bijvoorbeeld foto’s nemen van gelaatsuitdrukkingen, van wolken, enz.). Voor de allerjongste kleuters is dit nog net iets te moeilijk.
De foto’s op een eigen website of op de schoolwebsite plaatsen, kan de communicatie tussen leraren-kinderen-ouders bevorderen. Je kan er een korte uitleg bij schrijven, zoals wie de foto getrokken heeft en wat de kleuter daarbij vertelde. Een andere suggestie is om elke dag enkele favoriete foto’s te laten uitkiezen door de kleuters tijdens het kringmoment. Deze foto’s kan de leraar vervolgens in een boekje verzamelen dat in de klas ligt en waar de kinderen vrij in kunnen kijken. Uit ervaring blijkt dat de kleuters graag in dergelijke boekjes kijken en dat ze ook de foto’s herkennen die ze zelf getrokken hebben.
Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken
- gratis lesmateriaal;
- voor alle leeftijden en vakken;
- makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.