Werken met een digitaal schoolbord


Inleiding

De basisschool in dit praktijkvoorbeeld heeft ervoor gekozen om in alle leerjaren van de lagere school een digitaal schoolbord te plaatsen. Het digitale schoolbord kan in alle leerjaren – al dan niet met een iets andere invulling – zinvol gebruikt worden. Uit dit praktijkvoorbeeld blijkt dat de aanschaf en het gebruik van een digitaal schoolbord gepaard gaat met enkele goed doordachte keuzes.

Visie

De visie van het schoolteam is dat het digitale bord zowel in de lagere als in de hogere jaren van de lagere school een meerwaarde kan betekenen. De aanschaf van de borden ging gepaard met enkele bewuste en goed doordachte keuzes. Welk soort digitaal schoolbord schaffen we aan? In welke leerjaren zullen we digitale borden plaatsen? Kiezen we voor een mobiel of een vast bord? Dient het ter vervanging of ter aanvulling van het krijtbord? Kunnen we de aankoop financieel aan? De directie hecht bovendien veel belang aan de motivatie en betrokkenheid van het lerarenteam bij de aanschaf en het gebruik van het digitale schoolbord. In de eerste plaats zullen de leraren er immers mee werken in hun klas.

Infrastructuur

In deze school werd bewust gekozen voor een digitaal schoolbord in alle leerjaren van de lagere school. Dat betekent dat er in alle leerjaren een digitaal schoolbord, een projector en laptop aanwezig is. Naast het digitale bord is ook nog een krijtbord aanwezig in de klassen.

Deskundigheid

Binnen het lerarenteam in deze school vind je een verscheidenheid aan computerkennis en –vaardigheden. Toch werkt iedereen enthousiast met het digitale bord in de klas, weliswaar de ene al wat verder gevorderd dan de andere. Al doende leert het team nieuwe toepassingen en vaardigheden. De leraren leren ook zeer veel van elkaar: ze wisselen ideeën en informatie uit en kunnen met vragen steeds bij elkaar en de ICT-coördinator terecht.

Ervaringen en suggesties

Zowel de leerlingen als de leraren zijn in deze school zeer enthousiast over het digitale schoolbord. De ervaring van deze school toont dat leraren steeds minder gebruik maken van het krijtbord dat naast het digitale bord aanwezig is in de klas. De directie geeft als suggestie aan andere scholen mee om weerstand bij sommige leraren te overwinnen door hen de meerwaarde te tonen bij andere leraren op school, niet door hen te verplichten ook met het digitale bord te werken. Door de positieve reacties en resultaten te merken bij andere leraren in het schoolteam zullen zij ook langzaamaan gemotiveerd worden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook