ICT als hulpmiddel voor leerlingen met leerstoornissen


Inleiding

De school in dit praktijkvoorbeeld integreert reeds meer dan tien jaar laptops in alle lessen en vakken voor leerlingen met leerstoornissen zoals dyslexie en dyspraxie. Uit het praktijkvoorbeeld blijkt dat een doordacht gebruik van ICT het leren via traditionele leermiddelen zoals boeken compenseert en zelfs overstijgt voor deze specifieke groep leerlingen.

Visie

De school heeft een uitgesproken visie op ICT-gebruik. De computer wordt beschouwd als een geïntegreerd hulp- en leermiddel ter compensatie en aanvulling van boeken en andere traditionele leermaterialen. Door het compenserend gebruik van spraaksoftware zoals ‘Sprint’ kunnen leerlingen bijvoorbeeld de aandacht vestigen op de leerinhoud terwijl leesproblemen de inhoudelijke verwerking anders hinderen of zelfs uitsluiten. ICT biedt hier kansen om leerlingen op hun eigen tempo en zelfstandig leerinhouden te laten verwerken.

Infrastructuur

Bijna alle leerlingen beschikken over een laptop en koptelefoon die flexibel ingezet kunnen worden tijdens de verschillende lessen. Spraaksoftware zoals Sprint en de spellingcontrole in Word worden dagelijks geïntegreerd in het lesgebeuren.
Daarnaast beschikt de school over een computerlokaal zodat er ook klassikaal gewerkt kan worden met de computer.

Deskundigheid

Alle leraren van de school beschikken over de ICT-vaardigheden om de specifieke spraaksoftware te bedienen. Daarnaast is een noodzakelijke kennis van Word en Windows vereist omdat deze programma’s doorlopend gebruikt worden tijdens de verschillende lessen. Ook de leerlingen dienen over deze vaardigheden te beschikken.

Organisatie

De leraren spelen continu in op de individuele behoeften van de leerling. Zo zijn er bijvoorbeeld leerlingen die een dictee schrijven met pen en papier, andere met de computer zonder spellingcontrole terwijl een derde groep leerlingen gebruik maakt van de computer met spellingcontrole. Het is belangrijk dat de leerlingen de drie verschillende vormen leren gebruiken om hun kansen op verdere doorstroming zo breed mogelijk te houden.
Daarnaast nemen de leraren een coachende in plaats van overdrachtsgerichte functie op zich. Leerlingen verwerken immers zelfstandig en op eigen tempo de leerinhoud via spraaksoftware.

Ervaringen en suggesties

Dankzij het gebruik van de computer en spellingcontrole slagen de leerlingen erin om sneller een leesbare tekst op te stellen die bovendien minder spelfouten bevat. Dankzij de spraaksoftware kunnen de leerlingen zich concentreren op de inhoud van de tekst terwijl ze deze anders niet of moeilijk kunnen verwerken doordat ze gehinderd worden door leesproblemen.

In het algemeen slagen de leerlingen in deze school er dankzij de integratie van ICT beter in om zelfstandig leerinhouden te verwerken en worden ze ook vaardige computergebruikers. Dit alles resulteert in een hoog doorstromingspercentage.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?
School/onderwijs

Ontdek ook