Digitale leerpaden

Inleiding
Dit praktijkvoorbeeld illustreert het gebruik van een (digitaal) leerpad in de les Nederlands. Een leerpad is een gestructureerd leerobject waarmee leerlingen zelfstandig en op eigen tempo bepaalde leerstof verwerken. Leerpaden kan je volledig naar eigen keuze vormgeven. Verschillende elementen zoals teksten, afbeeldingen, videofragmenten, opdrachten, toetsen en webquests kunnen in een leerpad geïntegreerd worden zodat de leerkracht een krachtige leeromgeving kan creëren. Het is bijzonder geschikt om te remediëren of te differentiëren.
Visie
ICT heeft in dit praktijkvoorbeeld een ondersteunende functie. Het leerpad dient als leidraad voor de leerlingen tijdens een les Begeleid Zelfstandig Leren (BZL). Het bevat de verschillende stappen die de leerlingen moeten doorlopen, de correctiesleutels en aanvullende oefeningen. De leerkracht verkiest een combinatie van ICT met hand- en werkboek, zodat leerlingen ook de leerstof op papier hebben om thuis in te studeren.
Infrastructuur
Bij het gebruik van een leerpad heeft elke leerling individueel een computer ter beschikking, bijvoorbeeld in een computerklas of een OLC (open leercentrum). Vaak wordt een leerpad aangeboden via de elektronische leeromgeving van de school.
Deskundigheid
Het technisch construeren van een leerpad is relatief eenvoudig. Je moet enkel de software kunnen hanteren om een leerpad te ontwerpen (biv. eXe Learning, Google Sites, Xerte, …). De belangrijkste taak voor de leerkracht is het inhoudelijk (stap voor stap) uitdenken van het leertraject van de leerlingen.
Organisatie
De leerkracht in dit praktijkvoorbeeld zet leerpaden voornamelijk in tijdens BZL. Leerpaden kunnen echter ook op andere manieren worden ingezet om te remediëren of te differentiëren (bijv. in hoekenwerk, voor zelfstudie,…).
Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken
- gratis lesmateriaal;
- voor alle leeftijden en vakken;
- makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.