1945 Duitsland en Rusland : In Europa

Foto Toegevoegd door Arnoud Pieterse op 24.07.2013
Video
Het Duitse nazi-regime was net overwonnen. Hadden de geallieerden nu het recht om wraak te nemen op de vijand? De Amerikanen en Britten deden aan 'morale bombing' waarbij ze Duitse steden bombardeerden om de bevolking op de knieën te krijgen. Er vonden ook verkrachtingen en martelingen plaats, steeds in naam van 'het goede doel'.
 
In Joegoslavië werden tienduizenden Kroatische fascisten afgemaakt door Tito's partizianen. Deze Kroaten hadden Hitler gesteund en honderden doden op hun geweten. Deze bloedige actie was een slecht begin voor Tito die hoopte op een verbonden natie met Joegoslavische burgers i.p.v. Kroaten of Serviërs.
 
Deze aflevering maakt deel uit van de reeks 'In Europa' die de VPRO tussen 2007 en 2009 uitzond op tv (de serie was in die periode eveneens te zien op Canvas). Deze serie is een verfilming van het gelijknamige boek en wordt gepresenteerd door de schrijver ervan: Geert Mak.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Secundair 1e graad A en B
ASO 2e, 3e graad
BSO 2e, 3e graad
KSO 2e, 3e graad
TSO 2e, 3e graad
Geschiedenis - Archeologie
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
1945bombardementDresdenDuitslandetniciteitetnisch geweldetnische minderhedenEuropageallieerdenHitlerIn EuropaKroatiënationalismeNazi-DuitslandNazi'sRuslandServiëTitoWOII