Politieke partijen in Vlaanderen

In democratische landen zijn er verschillende politieke partijen.

Een politieke partij is een groep van mensen met min of meer dezelfde ideeën over hoe je een land leidt. Die ideeën schrijven ze in een partijprogramma.

Men spreekt vaak over linkse en rechtse partijen. Deze begrippen dateren nog van net na de Frans revolutie toen de partijen voor het eerst samenkwamen in het parlement. De mensen die voor verandering waren, zaten links en werden progressief genoemd. De mensen die liever alles wilden houden zoals het was, zaten rechts en werden conservatief genoemd.

In Vlaanderen zijn er een aantal partijen, te beginnen met CD&V of Christen - Democratisch en Vlaams. Het is een partij die veel belang hecht aan relaties tussen mensen en aan de zorg voor elkaar. Ze wil een beleid dat mensen stimuleert die vooruit willen, maar die ook niemand achterlaat. Ook zou ze graag meer bevoegdheden van het federale niveau naar Vlaanderen halen.

De partij GROEN besteedt dan weer vooral veel aandacht aan het zorg dragen voor onze aarde en stelt dat ook zaken als economie moeten rekening houden met milieu. Ze wil een goede levenskwaliteit voor alle mensen ongeacht leeftijd, inkomen of origine.

N-VA staat voor Nieuw-Vlaamse Alliantie en wil graag dat Vlaanderen en Wallonië los van elkaar functioneren met elk hun eigen geld. Ze vindt het belangrijk dat mensen voor elkaar opkomen, maar vindt ook dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet dragen. Wie kan werken, moet werken. Wie in Vlaanderen komt wonen, moet Nederlands leren, ...

Open Vld zijn de Vlaamse liberalen en democraten, ook wel de blauwen genoemd. Volgens hen zou elk mens zo vrij mogelijk beslissingen moeten kunnen maken in zijn of haar leven. De overheid moet m.a.w. zo min mogelijk tussenkomen. Bedrijven moeten wel gesteund worden want zij zorgen voor werkgelegenheid. Iedereen moet kansen krijgen, maar ook zijn verantwoordelijkheid nemen.

Sp.a betekent socialistische partij anders. Voor sp.a is iedereen gelijk. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen moet dezelfde rechten en plichten krijgen en dit moet betaalbaar zijn. Iedereen moet zijn steentje bijdragen en diegenen die meer hebben, zouden er naar verhouding wat meer moeten geven.

Vlaams Belang wil een onafhankelijk Vlaanderen en wil dat er een minimum aantal vreemdelingen toegelaten wordt. Ze ziet de Islam als een bedreiging voor de samenleving, wil meer investeren in veiligheid en wil het traditionele gezin beschermen.

Tot slot zijn er nog een aantal kleinere partijen zoals LDD (lijst DeDecker of libertair, direct en democratisch) die de overheid zo weinig mogelijk wil laten beslissen en die directere inspraak van het volk wil. Of de PVDA (partij van de arbeid) die uiterst links is en vindt dat het huidige economische systeem mensen uitbuit en een andere, heel socialistische maatschappij wil. 

Deze kleinere partijen moeten meestal moeite doen om de kiesdrempel van 5% te halen.

julie callebaut
Leerkracht

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Politieke en sociale wet. - MaatschappijleerPAV - MAVO - GASV - ASPV
dko
lerarenopleiding
volwassenenonderwijs
privésector
Info
Video
Gepubliceerd: 27-05-2014
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
Belgiëdemocratiepartijpolitiekpolitieke partijstemmenstemmingverkiezingenverkiezingen 2014vlaanderen

Ontdek ook