Meerstemmig lesgeven

Het concept meerstemmig lesgeven zegt het al: je geeft les door jezelf op verschillende manieren te positioneren naar de leerlingen toe én de leerlingen ook te benaderen met hun verschillende positioneringen.

De leraar heeft niet één stem. Hij heeft er vele. Hij heeft de stem van een expert, maar ook deze van een klasmanager, coach, facilitator, vriend, enz. Daarnaast hebben leraren ook een aantal persoonlijke positioneringen, zo is uit het onderzoek van Vandamme gebleken. Sommige leraren zijn vertellers, anderen hebben verbinding nodig en weer anderen willen, om gemotiveerd te blijven, graag zelf iets bijleren. Een leraar kan zich ook opstellen als vader of moeder bijvoorbeeld. Elke leraar heeft meestal onbewust een unieke wijze om naar buiten te komen in de klas.

Meerstemmig lesgeven activeert ook de verschillende positioneringen van de leerlingen. Ze zijn niet alleen lerenden, maar ze stellen zich ook op met persoonlijke posities, zoals 'puber', vriend, nieuwsgierig iemand, idealistisch iemand, enzovoort. Meerstemmig lesgeven houdt rekening met deze positioneringen.

Tenslotte is er ook de stem van de leerling waar de leraar denkbeeldig mee spreekt en de leerling draagt ook een stem van de leraar met zich mee. De leraar kan er naar toewerken om in het dialogisch mentaal landschap van de leerling een bepaalde plek in te nemen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Video
Gepubliceerd: 12-03-2015
Nummer: 52020
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
meerstemmig lesgeven

Ontdek ook