Lineaire vraagstukken in één veranderlijke

Foto Toegevoegd door Bert Smits op 15.05.2015
Video

De video is een zelfstudie-medium om vraagstukjes aan de hand van een lineaire vergelijking op te lossen. In het totaal worden 4 voorbeelden uitgewerkt en wordt een samenvatting gemaakt. Halverwege is een klein intermezzo met beelden van een startend en taxiënd vliegtuig, als inleiding op een vraagstuk over benzineverbruik. Op het einde wordt een korte samenvatting gegeven met het verband tussen een lineaire functie en het uitzicht van een lineaire grafiek.

In bijlage zitten twee word-documenten, met 13 opgaven. In de oplossingenbundel zijn 4 vraagstukjes opgelost, om zowat alle types van lineaire vraagstukken te behandelen.

Bedoeling is dat leerlingen een begin maken met het algebraïsch oplossen van vraagstukken. Er wordt telkens eerst gevraagd om het verband tussen de grootheden uit het vraagstuk als een vergelijking of een formule voor te stellen en pas nadien het gevraagde te berekenen aan de hand van de formule.

Kinderen hebben de neiging om vraagstukken rekenkundig op te lossen. Daarom is het belangrijk om ook probleemstellingen voor te schotelen die rekenkundig iets moeilijker zijn. Een goede toepassing hier is vraagstukje 3 over een schuldaflossing.


Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
Lager 3e graad
Secundair 1e graad A
Wiskunde
Categorie
Educatieve video
Trefwoorden
algebraflipping the classroomlineair vraagstuklineaire vergelijkingveranderlijkevergelijkingen oplossenvraagstuk