Waarom is het belangrijk om internationale misdaden te onthouden?

Het doel is om de concepten en uitdagingen van herinneringseducatie met betrekking tot recente / hedendaagse internationale misdaden op een toegankelijke manier uit te leggen aan jongeren (hoger secundair onderwijs, studenten, jongeren uit de diaspora en jeugdbewegingen).

In het begin worden jongeren bevraagd over hun kennis van conflicten, het belang (volgens hen) van herinneringswerk en waarom deze internationale misdaden – die zich ver van ons bed afspelen – ook ons aangaan?

Daarna volgen korte interviews met experten die een antwoord geven op de laatste vraag. Waarom hebben deze internationale misdaden een invloed op ons? Waarom is het belangrijk dat wij die gebeurtenissen onder de aandacht brengen?

  • Omdat we mens zijn en deze misdaden een bedreiging vormen voor onze gemeenschappelijke menselijkheid. (Martien Schotsmans – RCN Justice & Démocratie)
  • Omdat het geweld zich inschrijft in een geopolitieke context die ons land aangaat door historische, economische, politieke en sociale banden. Als burgers hebben we een verantwoordelijkheid omwille van deze onderlinge afhankelijkheid. (Thibault Zaleski – CNAPD)
  • Omdat kennis over de geschiedenis leidt tot een beter begrip van de mechanismen die leiden tot massageweld. Dit kan helpen om dergelijk geweld "hier en nu" te voorkomen. (Marjan Verplancke – BCH)
  • We moeten jongeren handvatten aanreiken om de huidige samenleving te analyseren, te begrijpen, te reageren en een weldoordachte keuze te maken. (Philippe Plumet - DoB)

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
aso 3e graad
bso 3e, 4e graad
kso 3e graad
tso 3e, 4e graad
Gedrags- en cultuurwetenschappenGeschiedenis - ArcheologieLevensbeschouwing (erkende godsdienst, zedenleer)Media en communicatie - Sociale vaardighedenBurgerschap - MaatschappijleerPsychologie en pedagogieWijsbegeerte en moraalwetenschappenPAV - MAVO - GASV - ASPV
lerarenopleiding
hogeschool
universiteit
volwassenenonderwijs
Info
Video
Gepubliceerd: 26-06-2015
Nummer: 57778
Categorie
Educatieve video Informatief
Trefwoorden
barbarijburgerschapdaderdemocratiegenocidegeschiedenisherinneringherinneringseducatieinternationalejustitiemassageweldmechanismemisdadenmisdrijfomstanderonthoudenpolitiekprocesrechtvaardigheidslachtoffertraumaverwerkingvideo

Ontdek ook