Napoleon Bonaparte : Doel en religie van een keizer

Tijdens de Franse Revolutie werd de Katholieke Kerk actief bestreden. Sommigen wilden een atheïstische staat. Anderen wilden wel wat vrijheid om te kunnen geloven. Voor Napoleon was de paus van Rome niet meer dan een pion die op het schaakbord stond.
In 1799 viel hij Rome binnen en gijzelde de paus. Zijn opvolger Pius VII koos eieren voor zijn geld. In ruil voor meer rust in Frankrijk, een hernieuwde godsdienstvrijheid en een teruggave van de pauselijke staat, heeft de paus Napoleon gezegend toen hij zichzelf tot keizer kroonde. Napoleon werd in 1809 uit de Katholieke Kerk gezet (geëxcommuniceerd) omdat hij zijn afspraken met de paus niet nakwam. Voor Napoleon was het simpel: hij bezette Rome en de pauselijke staat opnieuw. En opnieuw werd de paus gegijzeld.
Napoleon waande zich onoverwinnelijk tot zijn rampzalige tocht naar Moskou in 1812. De kerk aan het einde van de videoclip is de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. Deze is gebouwd als dank dat Rusland in 1812 de oorlog heeft overleefd. In 1931 is de kerk op last van Stalin opgeblazen, maar werd na de val van het communisme weer opgebouwd. Ze was klaar in 2000.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook