Bullshit Free Generation: van handige lesmaterialen tot een sterk rookbeleid

In het schooljaar 2021- 2022 daagt het Vlaams Instituut Gezond Leven alle Vlaamse secundaire scholen (gewoon & buitengewoon) uit om 4 Bullshit Free-challenges uit te voeren. Voor elke challenge vallen mooie prijzen te winnen! Geef schwung aan je rookbeleid en bouw mee aan een kritische, weerbare en rookvrije generatie. 

Bullshit Free wat?

Bullshit Free Generation is een scholenproject over roken én tegelijk een spannende wedstrijd. Hier zijn alvast 10 goede redenen om in schooljaar 2021-2022 mee te doen. 

 1. Je werkt aan de sleutelcompententie ‘lichamelijke en geestelijke gezondheid’.
 2. www.bullshitfree.be bundelt allerlei methodieken en lesmaterialen rond roken.
 3. Er is draagvlak bij jongeren! Uit de Rookenquête 2018 blijkt dat vooral jongeren zelf zich willen inzetten voor een rookvrije generatie. 
 4. De insteek van fabels (of bullshit) over roken sluit aan bij de leefwereld van jongeren. Het is herkenbaar voor rokende en niet-rokende jongeren.  Leerkrachten zijn ideale personen om de fabels te ontkrachten.
 5. Bullshit Free Generation is een weldoordacht initiatief. Het project baseert zich op recent wetenschappelijk onderzoek en kreeg vorm tijdens een cocreatief traject.
 6. Met dit project zet je in op de brede basiszorg, maar ook op verhoogde zorg en uitbreiding van de zorg binnen het beleid op leerlingenbegeleiding. ​
 7. Bullshit Free Generation volgt de visie van Gezonde School met het oog op langetermijneffecten.
 8. Als school ben je vrij om te kiezen hoe je het thema aan bod brengt in de les of hoe je het rookbeleid verder uitwerkt. Maar leerlingenparticipatie staat altijd voorop! 
 9. Inschrijven is gratis! En: na inschrijving ontvang je gratis extra sensibiliserings- en promomateriaal (vb. posters, stickers, postkaartje …) voor op je school.
 10. Last … but not least: er vallen mooie prijzen te winnen, tot wel 1.000 euro. Elke bijdrage - groot of klein - maakt kans op een prijs!

Hoe deelnemen?

Schrijf je school in van 1 september tot 30 november 2021. Na inschrijving ontvang je het campagnepakket en kan je starten met de voorbereidingen. De wedstrijd gaat pas echt van start na de kerstvakantie en loopt nog tot de paasvakantie 2022. Na de paasvakantie worden de prijzen uitgereikt!

Meer info, details over inschrijvingen, de prijzenpot en lesmateriaal vind je op www.bullshitfree.be

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook