Taal onderzoek je zó : Taalwetenschap voor middelbare scholieren

Lichtpeer op een krijtbord
Pixabay

Nederlandse site die middelbare scholieren voorbeelden geeft van hoe ze op school zelf onderzoekjes kunnen doen op het gebied van taal.

De verkenningen op deze website kunnen worden gebruikt als een soort ‘showcases’ die leerlingen demonstreren hoe je vanuit een specifieke onderzoeksdoelstelling (een vraag) een eigen taalonderzoekje kunt opzetten met behulp van een concrete tool of database. 

Elke verkenning bevat een minitaalonderzoekje waarin we een ‘authentieke’ casus presenteren en leerlingen iets laten uitzoeken over die casus in verschillende stappen. We nemen leerlingen bij de hand door ze duidelijk wegwijs te maken in de materie en de betreffende database of tool, maar we dagen ze ook uit om zelf na te denken via een aantal vragen, zoekopdrachtjes of korte, creatieve schrijftaken.  

De drie stappen van elke verkenning bestaan telkens uit 1) kennismaken, 2) verdiepen, en 3) toepassen. Per verkenning is er een docentenhandleiding beschikbaar met daarin een korte beschrijving van het onderwerp, informatie over de leerdoelen, opzet en benodigde materialen, en een antwoordmodel.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan

Ontdek ook

Bekijk alle