Nieuwsbegrip : Begrijpend lezen met het nieuws van de dag

Te vaak hebben teksten in begrijpend leesonderwijs een onderwerp waar kinderen zich niet echt in kunnen verplaatsen. De actuele teksten en werkbladen van Nieuwsbegrip brengen hierin verbetering. Het is ook mogelijk om zelf voorstellen te doen voor de onderwerpen.

Veel leraren hebben het gevoel dat de lessen begrijpend lezen niet volstaan om de leerlingen op het beoogde niveau te krijgen. Het zou goed zijn om meer tijd te besteden aan begrijpend lezen. Daarom is Nieuwsbegrip ontwikkeld. Nieuwsbegrip is geen complete begrijpend leesmethode, maar bedoeld als aanvulling op bestaande methoden. Nieuwsbegrip heeft tot doel het leesbegrip van de leerlingen te stimuleren op een leuke, aansprekende manier. De actualiteit wordt daarbij als kapstok gebruikt. Nieuwsbegrip besteedt structureel aandacht aan lees- en woordenschatstrategieën.

Nieuwsbegrip is in het schooljaar 2004-2005 tot stand gekomen, met medewerking van elf proefscholen, waaronder een school voor speciaal basisonderwijs. Hun inzichten en ervaringen zijn verwerkt in dit eindproduct.

Maarten Sprenger
School/onderwijs

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad a en b
Nederlands
Info
Website
Bijgewerkt: 18-02-2009
Categorie
Bedrijfssite (commercieel educ. aanbod)
Trefwoorden
actualiteitbegrijpend lezenleesbegriplezennieuwsnieuws van de dagnieuwsbegriptalen