De Programmeursleerling: Interactieve cursus Python


In Dodona vind je een interactieve versie van het boek De Programmeursleerling van Pieter Spronck (Tilburg University). Dit boek is erop gericht om leerlingen uit het secundair onderwijs te leren programmeren in Python 3. We bieden zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie aan.

Bekijk zeker ook de trailer van deze interactieve cursus.

Leren programmeren in Python 3

Voor je met de interactieve cursus aan de slag gaat, kan je best eerst aanmelden op Dodona. Door te registreren voor de cursus (dit is gratis) kan je verwerkte secties als gelezen markeren en kan je oplossingen indienen voor de programmeeroefeningen. Dodona zal onmiddellijk feedback geven op elke oplossing die je indient en je kan een visuele debugger gebruiken om fouten in je code op te sporen. Zo kan je bij het verwerken van de leerstof ook je eigen voortgang opvolgen.

Hoe gebruik ik de cursus met de leerlingen van mijn klas?

Wil je de cursus samen met een groep leerlingen gebruiken, dan raden we aan om er een eigen kopie van te maken. Dat kan eenvoudig via de optie Deze cursus kopiëren in het cursusmenu: volg gewoon het stappenplan.

Omdat je beheerder wordt van de gekopieerde cursus, kan je die zelf inrichten naar de noden van je doelgroep:

 • het leerpad van de cursus aanpassen
  • hoofdstukken, secties en oefeningen herschikken, toevoegen, weglaten of voorlopig verbergen
  • eigen oefeningen toevoegen en delen met collega's
 • deadlines instellen
 • de voortgang van leerlingen opvolgen (individueel of in groep)
 • online toetsen en examens organiseren
 • ingediende oplossingen becommentariëren
 • klassikaal ingediende oplossingen bespreken (gepseudonomiseerd in demomodus)
 • collega's mee als cursusbeheerder aanduiden

Waarom kan ik de cursus niet kopiëren?

Om zelf cursussen aan te maken (vanaf nul of door een bestaande cursus te kopiëren) of om zelf oefeningen op te stellen heb je specifieke rechten nodig op Dodona. Deze rechten worden niet standaard aan een account toegekend, maar lesgevers krijgen ze op eenvoudig verzoek via een mail naar dodona@ugent.be of via het contactformulier. Team Dodona verwerkt alle aanvragen zo snel mogelijk.

Hoe kan ik zelf leermateriaal publiceren op Dodona?

Het leermateriaal zelf bestaat uit uitleg en programmeeroefeningen met voorzieningen voor automatische feedback. Die werk je uit in een eigen git repository. Door de repository aan Dodona te koppelen wordt de laatste versie van het leermateriaal automatisch op het leerplatform gepubliceerd. In de documentatie van Dodona kan je lezen hoe je leermateriaal kan configureren en structureren, en hoe je beschrijvingen voorziet van multimedia en speciale opmaak.

Net als het originele boek is ook de interactieve versie van De Programmeursleerling uitgegeven onder de Creative Commons BY-NC-SA 3.0 licentie. Bovendien is de broncode ervan beschikbaar op GitHub, zodat je er de configuratie van alle leermateriaal integraal kunt bekijken. Daaraan kan je je spiegelen om zelf eigen leermateriaal voor Dodona te ontwikkelen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
 • gratis lesmateriaal;
 • voor alle leeftijden en vakken;
 • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook