Project foresight : Lesmateriaal toekomstdenken

logo Project Foresight

Als COVID-19 ons één iets heeft geleerd, dan is het wel dat de toekomst turbulenter lijkt dan ooit! Daarom ontwikkelden enkele studenten van het keuzetraject eSociety aan VIVES Hogeschoolzelf het vak toekomstkunde.

De weg voor ons ligt bezaaid met exponentiële mogelijkheden gedreven door technologische innovaties zoals 3D-printing, IOT, blockchain, robotica... Maar anderzijds liggen er ook onheilspellende gevaren en onzekerheden op de loer: 

Wat zijn de lange termijn effecten van COVID-19? Wat zijn de gevolgen van een mogelijke economische recessie? Behoort privacy definitief tot het verleden? Zullen robots ons werk afpakken? Hoe zou Vlaanderen er uit kunnen zien wanneer het klimaat verder opwarmt? Hoe gaan we om met het verlies aan biodiversiteit?

Het is onmogelijk om de toekomst te voorspellen. Het doel van dit vak is dan ook om jongeren uit het secundair onderwijs te leren laten omgaan met onzekerheid en verandering. We willen ze helpen nadenken over de gevolgen van mogelijke toekomstscenario’s zodat ze vandaag betere beslissingen kunnen maken. Op deze manier willen we bouwen aan een toekomst die zowel preferable als sustainable’is. Bij het vak toekomstkunde staan de eenentwintigste eeuwse vaardigheden zoals creativiteit en kritisch denken dan ook centraal. Alleen zo kan ingespeeld worden op het volatiele karakter van de arbeidsmarkt van morgen.

Bij de ontwikkeling van het lessenpakket werd er onder andere advies ingewonnen bij enkele van de bekendste trendwatchers en futurologen van de Lage Landen zoals bijvoorbeeld Stefaan Vandist, Stijn Janssen, Martine Delannoy, Sven Mastbooms, Maya Van Leemput, Mark Schipper en Loes Damhof. Geavanceerde technieken voor toekomstonderzoek werden vertaald naar een inspirerend lespakket voor jongeren. Het vak is modulair opgebouwd zodat docenten zelf kunnen beslissen hoeveel tijd ze hiervoor willen voorzien.

Geïnteresseerde leerkrachten kunnen een eerste versie van het didactisch materiaal gratis downloaden.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid?

Ontdek ook