WISE : Gratis leerplatform voor de wetenschapslessen

WISE, de Web-based Inquiry Science Environment is in 1998 ontwikkeld door enkele onderwijsonderzoekers van de Amerikaanse universiteit van California.


WISE biedt leerlingen en leerkrachten een gratis, online leerplatform voor wetenschappelijke activiteiten waarop leerlingen kunnen samenwerken bij het oplossen van verschillende taken door gebruik te maken van informatie die ze op het World Wide Web vinden.

WISE-projecten kunnen variëren naar tijd die ze in beslag nemen.

De leerinhouden worden voorgestructureerd in activiteiten en stappen die door de leerlingen doorlopen moeten worden per twee.

Wanneer het project van start gaat, heeft de leerkracht de tijd en ruimte om rond te lopen in de klas en coachend op te treden wanneer leerlingen werken aan een WISE-project.

Leerlingen onder elkaar, maar ook de leerkracht zelf treedt in interactie met de verschillende groepjes om hen te helpen bij het interpreteren van, en het reflecteren over informatie op het internet.

Ieder project vertrekt vanuit een wetenschappelijk probleem (bijvoorbeeld ‘De opwarming van de aarde’) waarover leerlingen per twee stap voor stap meer over moeten te weten komen en op het einde oplossingen kunnen formuleren voor het probleem.

Ze krijgen hierbij de mogelijkheid hypotheses te testen door middel van computersimulaties en door informatie op te zoeken op aangeven sites.

Hun denkproces (van eigen opvattingen naar de aanvulling en correctie van die opvattingen) wordt zichtbaar gemaakt in ‘reflectienotities’ die de leerkracht kan opvolgen of evalueren. 

Daarnaast biedt WISE de mogelijkheid om via een forum op de site te overleggen en te discussiëren met de andere klasgenoten.

Door het zichtbaar maken van het denkproces a.d.h.v. opgeslagen reflectienotities biedt WISE een ideale kans om formatief te evalueren en de leerlingen tijdig van feedback te voorzien (online of face-to-face).

Als leerkracht krijg je niet alleen info over de wetenschappelijke kennis, maar ook over de vaardigheden en houding van de leerlingen.

Een individuele, summatieve evaluatietest wordt op het einde van het project afgenomen.

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
secundair 1e graad a en b
aso 2e, 3e graad
bso 2e, 3e, 4e graad
kso 2e, 3e graad
tso 2e, 3e, 4e graad
Techniek (technologische opv.)BiologieChemieFysicaWiskundeNatuurwetenschappen
Info
Website
Bijgewerkt: 21-04-2009
Nummer: 12762
Categorie
Elektronische leeromgeving
Trefwoorden
CLILCLIL Engelsgratis leerplatformonderzoeksvaardighedenopen leeromgevingsamenwerkend lerenwetenschappenwetenschapslessenWISEwise.berkeleytalen