Taalgericht vakonderwijs

Deze website geeft informatie over taalgericht vakonderwijs en over het Platform dat de ontwikkeling ervan ondersteunt in het voortgezet onderwijs in Nederland.

Bij taalgericht vakonderwijs gaat het om vakonderwijs (aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, wiskunde enzovoort) waarin de doelen van het vak samen met taaldoelen worden nagestreefd.
De vakinhoud staat voorop en daarover praat en schrijf je met elkaar in vaktaal. Aandacht voor taal betekent dan dubbele winst. De leerling begrijpt het vak beter en werkt bovendien aan zijn of haar taalvaardigheid.
De drie pijlers van taalgericht vakonderwijs zijn: zorg voor context, zorg voor interactie en zorg voor taalsteun. Vooral de laatste pijler is vernieuwend.

Onder Producten vind je de Kijkwijzer (een brochure en een dvd) waarmee je zelf kunt nagaan hoe taalgericht je les geeft. De brochure kun je downloaden.
Met het computerprogramma De Lesfabriek  kun je snel lessen maken. Het is een Word-applicatie met allerlei taalgerichte opdrachten die gekozen en bewerkt kunnen worden voor een taak, lesbrief of lessenserie.

Onder Literatuur zijn artikelen en powerpoints over diverse aspecten van taalgericht vakonderwijs verzameld en er is ook een uitgebreide literatuurlijst.

De lesbeschrijvingen kun je filteren op vak (aardrijkskunde, biologie, geschiedenis, natuurkunde, scheikunde, tekenen, verzorging, wiskunde) en op taalgerichtheid (context, interactie en taalsteun).

Rein Bousard
Directie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Geschiedenis - ArcheologieAardrijkskundeBiologieChemieFysicaWiskunde
Info
Website
Bijgewerkt: 04-05-2009
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
literatuurtaalbeleidtaalgericht vakonderwijstaalrijkvaktaaltalen

Ontdek ook