26. Zoek het eens op met een online woordenboek : ICT op het menu

Leerlingen van de basisschool leren beetje bij beetje hoe ze een woord moeten opzoeken in een woordenboek. Uiteindelijk moeten ze in de zesde klas deze vaardigheid volledig onder de knie hebben.
Ook via het internet worden ons een hele reeks online woordenboeken aangeboden, terwijl het aanbod aan woordenboeken op cd-rom heel groot is. ICT kan hier complementair werken bij het bestaande aanbod.
In deze fiche wordt uitsluitend gebruik gemaakt van woordenboeken die via een internetverbinding geraadpleegd kunnen worden. 

Vandale online
De leerlingen typen het op te zoeken woord (of enkele beginlettergrepen) in en krijgen meteen het antwoord op de gestelde vragen.

Rijmwoorden
Zelf versjes maken maar geen inspiratie? Geen nood. Typ gewoon het woord in waarvoor je een rijmwoord zoekt en na enkele tellen krijg je een hele reeks rijmwoorden.

Spreekwoorden en gezegden
Het opzoeken van spreekwoorden is regelmatig aan de orde. Tijdens zulke lessen kan de klascomputer permanent gebruikt worden door de leerlingen. Ze typen het sleutelwoord van het spreekwoord of gezegde in en de leerlingen krijgen een overzicht van de beschikbare gegevens.

Voornamenwoordenboek
Kinderen zoeken graag naar de betekenis van hun voornaam; dit vormt ook een onderdeel van lessen rond het thema 'Wie ben ik?'. Dat opzoeken kan in een voornamenwoordenboekje. Ook via een online programma is een database raadpleegbaar waar ze de nodige info kunnen zoeken.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 5e, 6e leerjaar
NederlandsICT
Info
Website
Bijgewerkt: 19-06-2012
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
betekenisgezegdeictmenuictmenuictmenulorijmwoordspreekwoordvoornaamwoordenboektalen