ICT Noord-Limburg : Projectsite veilig internet en lesmateriaal voor anderstaligen

Op deze website vind je allerlei informatie omtrent het project veilig internet dat de werkgroep ICT Noord-Limburg heeft uitgewerkt. Je kan dit project gratis gebruiken.

Een van de ICT-eindtermen is: Kinderen kunnen op een veilige manier omgaan met ICT. In het verleden kreeg het onderwijsveld als didactische methodiek een strip van de minister rond deze eindterm: De Sinistere Site van Suske en Wiske.

De initiatiefnemers van de site hebben die strip ingescand, ingesproken en er een film van gemaakt. Deze film is gratis te downloaden en kan als vertrekpunt dienen voor een onderwijsleergesprek rond veilig internet. Daarna kan er vrij gekozen worden voor een hele reeks verwerkingsmogelijkheden en krantenartikels die draaien rond veilig internetten.

Op een tweede projectsite vind je oefeningen voor anderstaligen. Aan de hand van de woordfrequentielijst van de Nederlandse taal werden de 700 meest gebruikte woorden verzameld. Via deze site kunnen deze woorden speels aangeleerd en ingeoefend worden. De woordenreeksen staan gegroepeerd per thema. Er worden maximaal zes woorden per reeks aangeboden. Alle reeksen zijn op een identieke manier gemaakt (uiteraard verschillen de woorden). Zo kennen de leerlingen op den duur het principe.

Op deze website vind je ook links naar onze andere projecten rond open-bron-software, cyberpesten en spyware.

Toon Donné
Leerkracht, ICT-coördinator, …

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
lager 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, 6e leerjaar
NederlandsSociale vaardighedenICT
secundair 1e graad a en b
Informatica
basiseducatie
ICT
Info
Website
Bijgewerkt: 19-01-2016
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...)
Trefwoorden
anderstaligcyberpesteneindtermictICT Noord-LimburgJCLIClesmateriaal voor anderstaligenprojectsitespywareSuske en Wiskeveilig computerenveilig computergebruikveilig internetveilig internettenveiligheidwoordenschatwoordfrequentielijsttalenveilig online