Leesweb : Boekenlijsten voor laaggeletterde jongeren en volwassenen

Volgens een rapport van de Nederlandse Taalunie functioneert één op de tien volwassenen in Nederland en één op de zeven in Vlaanderen op een niveau van geletterdheid dat lager is dan wat doorgaans als een maatschappelijk minimum wordt beschouwd. Daar zitten mensen bij die niet of nauwelijks naar school geweest zijn, maar ook mensen die wel naar school geweest zijn, maar daar onvoldoende hebben leren omgaan met schriftelijke taken. Een derde groep zijn tweedetaalverwervers die het geschreven Nederlands nog niet beheersen.

Wie de basisschool verlaat, wordt verondersteld vlot te kunnen lezen. In het secundair onderwijs wordt die leesvaardigheid dan voort geoefend, uitgebreid en uitgediept. Jongeren die het secundair beginnen met een leesachterstand worden zonder extra begeleiding of aanmoediging laaggeletterde volwassenen.

Aangepaste lectuur kiezen om mee aan te slag te gaan op school of bij de cursus in de basiseducatie kun je vinden in de keuzelijst van Leesweb: Makkelijk boek zoekt lezers: keuzelijst voor laaggeletterde jongeren en volwassenen. Het aanbod varieert van leesoefenmateriaal tot volwaardige lectuur. Alle titels zijn besproken, hebben een leeftijdsaanduiding en trefwoorden.

De lijst besteedt ook aandacht aan luisterboeken, geschikte kranten, tijdschriften, brochures over onderwerpen uit het dagelijks leven en interessante website.

Bestellen kan via mail. Je vindt meer informatie op de website van Leesweb.

Bea Claeys
Andere functie

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
secundair 1e graad b
bso 2e, 3e, 4e graad
Nederlands
volwassenenonderwijs
Info
Website
Bijgewerkt: 14-10-2009
Nummer: 15475
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite …) Informatieve site
Trefwoorden
boekboekenlijstlaaggeletterdlaaggeletterde jongerenlaaggeletterdheidleeswebtalen