Saferinternet.be

Deze Europese sensibiliseringscampagne wil kinderen, jongeren en volwassenen veilig leren Internetten en verwijst daarvoor naar de sites van de partners die in het Belgische luik van dit project meerwerken: vb. Child Focus, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding, .... .

Er zijn een aantal projecten uitgewerkt voor verschilende leeftijdsgroepen:

Mallemuis: een reactiesnelheidsspel voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Het spel tracht hen te leren om voorzichtig en oplettend te zijn als ze achter hun pc zitten. Het spel wil de allerjongsten enkele automatische reflexen (van waakzaamheid) bijbrengen. De eerste drie regels die een jonge internetgebruiker moet kennen zijn de volgende: een volwassene verwittigen en op de hoogte brengen, keuzes maken en zichzelf niet bloot geven online. Die drie aandachtspunten werden op een chronologische manier in het spel verwerkt.

Spotm'nblog: Dit spel werd ontworpen voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het doel is de ontwikkeling van een kritische houding tegenover het eigen internetgedrag en de nieuwe communicatietechnologieën. In het spel wordt stilgestaan bij de verschillende aspecten van de veilige blog- en internetproblematiek. Onder andere bij de verantwoordelijkheid die verbonden is aan het gebruik van het internet (o.a. auteursrechten) en bij de specifieke problemen en mogelijke risico's: spam, confrontatie met (of de verspreiding van) problematische inhoud, bvb. boodschappen die aanzetten tot haat, racisme en discriminatie, ... schadelijke inhoud dus, waarvan het misleidende karakter door kinderen en jongeren niet altijd onmiddellijk of onvoldoende begrepen wordt.

Web4me: Een site voor jongeren van 12 tot 18 jaar waarop verschillende onderwerpen aan bod komen: vormen van (consumenten) bedrog, misbruik van foto's, een virusaanval, louche teksten, beledigingen, een bug in je pc, .... Hier kom je te weten hoe je erop kan reageren, waar je meer info kan vinden en wat je kan doen om die problemen te voorkomen.

Dan Micu
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Website
Bijgewerkt: 26-02-2010
Nummer: 1690

Ontdek ook