Fysica vanop de Zuidpool

Wil je je leerlingen laten zien hoe fysica echt uitdagend en avontuurlijk kan zijn? Dat een ploeg van een honderdtal onderzoekers wereldwijd naar de Zuidpool trekt om een gigantische telescoop te bouwen? Hoe ze erin slagen om de bijna ondetecteerbare neutrino’s toch waar te nemen? En hoe ze hiermee kennis opdoen over spectaculaire fenomenen zoals supernova’s of zwarte gaten? Surf dan naar www.naardezuidpool.ugent.be

Drie Gentse onderzoekers werken binnen een internationaal team mee aan de bouw van IceCube, een gigantische neutrinotelescoop van één kubieke kilometer in de Antarctische ijsmassa. De bijzondere telescoop bestaat uit bijna 5000 lichtgevoelige detectoren die diep in het zuidpoolijs worden geïnstalleerd. Doel van het project is beter zicht te krijgen op deze mysterieuze deeltjes en hun afkomst.

Het IceCube experiment is een prachtig voorbeeld voor leerlingen over wat je als natuurkundige kunt doen en bovendien sluit het aan op het thema kernfysica voor de derde graad secundair onderwijs.

Op de website www.naardezuidpool.ugent.be vind je heel wat interessante informatie over het IceCube project: wat is kosmische straling, wat zijn neutrino's, hoe kunnen we ze detecteren, hoe is IceCube opgebouwd… en dit via een aantal heldere filmpjes en foto’s.

Verder zijn er onder meer experimenten over (micro)meteorieten, neutrino's en nevelvaten beschreven en is er heel wat te vinden over expedities en het leven op de Zuidpool.

De UGent onderzoekers bloggen ook over het project en hun belevenissen van elke dag. Leerkrachten en leerlingen kunnen hen vragen stellen over het onderzoek, het werk en het leven op de Zuidpool, die dan met een leuk filmpje beantwoord worden.

Ann Dewicke
Ander

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
bso 3e graad
kso 3e graad
tso 3e graad
Fysica
Info
Website
Bijgewerkt: 07-12-2009
Categorie
Educatieve site (oefeningsite, lessite, ...) Informatieve site
Trefwoorden
AntarcticafysicaIceCubekernfysicakosmische stralingmeteorietneutrinoneutrinotelescoopsupernovatelescoopZuidpoolzwarte gaten