De bib : Het leven van a tot z

Bibliotheek.be is een dynamisch publieksportaal, bestaande uit een aantal informatiediensten, geaggregeerd uit bibliotheekgerelateerde bronnen, met een doorkijk op de eigen lokale bibliotheek en uitgebreide aandacht voor bibliotheekpromotie.

Doel van de site is de Vlaamse bibliotheekbezoeker, bibliotheekmedewerkers en het grote publiek, een beeld te geven van wat er leeft in de Vlaamse openbare bibliotheeksector. Aanwinsten in de centrale catalogus van de zes grootste bibliotheken, berichten doorgestuurd vanop bibliotheekblogs, nuttige persberichten en websites, proevertjes uit het digitale muziekaanbod, activiteiten georganiseerd door lokale bibliotheken, ... Ze krijgen allemaal een plaats op de startpagina van bibliotheek.be.

Bezoekers van bibliotheek.be kunnen ook praktische informatie opvragen over een lokale openbare bibliotheek, zoals de openingsuren van de diverse filialen, contactgegevens zoals het adres, een interactieve kaart en de website.

De kern van de site is de zoekmachine van de Vlaamse Centrale Catalogus, ook rechtstreeks te bereiken via zoeken.bibliotheek.be. Hierin vindt men de collectie van de zes grootste Vlaamse openbare bibliotheken: Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt en Leuven. Dit ruime digitale bibliografisch bestand biedt niet enkel de bibliotheekmedewerkers, maar ook het lezerspubliek, een rijke en betrouwbare zoekomgeving.

Informatie over het oeuvre van een auteur, regisseur, illustrator, componist of muzikant, wordt samengebracht in aantrekkelijke overzichten, de zogenaamde auteurspagina’s. Elke auteur die vijf publicaties of meer op zijn of haar naam heeft staan in de centrale catalogus, krijgt automatisch een eigen pagina en een eigen URL, met gegevens uit
zoeken.bibliotheek.be, Wikipedia, Flickr, en eventueel ook muziekinfo uit last.fm. Op deze manier kan men via bibliotheek.be door 60 000 auteurspagina’s vol nuttige
informatie bladeren.

Talrijke Vlaamse bibliotheken hebben de laatste jaren hun weg gevonden op de digitale informatiesnelweg. Bibliotheek.be probeert de digitale weetjes die bibliotheken voor hun publiek verspreiden te verzamelen en te tonen. De portaalsite geeft zo een rijk beeld van het bloggend bibliotheekland, met nuttige informatie over activiteiten, cultuurnieuws en boeiende bibliotheekweetjes.

Lies Van Laere
Leerkracht, ICT-coördinator

Meld aan of registreer om dit leermiddel volledig te bekijken

Registreren vraagt maar één minuut.
Leraren delen lesmateriaal en -inspiratie met jou
  • gratis lesmateriaal;
  • voor alle leeftijden en vakken;
  • makkelijk doorzoekbaar op lesonderwerp.
Registreer   Veilig en gratis
Je bent al lid? Meld aan
Niveau en vak
niet niveaugebonden
Niet vakgebonden
Info
Website
Bijgewerkt: 11-03-2010
Categorie
Informatieve site
Trefwoorden
auteurbibbibliotheekboekcomponistillustratorleesbevorderinglezenliteratuurmuzikantschrijvertalen